Nesvakidašnji slučaj

Dvoje Slovenaca traže azil u Bjelorusiji, posljednjoj europskoj diktaturi

Hina

Bjelorusiju od 1994. čvrstom rukom vodi Aleksandar Lukašenko

Bjelorusiju od 1994. čvrstom rukom vodi Aleksandar Lukašenko

 Dvoje slovenskih građana zatražili su azil u Bjelorusiji koju gdjekad zovu »posljednjom diktaturom u Europi«, pošto su u kanuu pokušali prijeći rijeku koja dijeli Poljsku od te bivše sovjetske republike, objavile su u srijedu vlasti te zemlje



MINSK – Dvoje slovenskih građana zatražili su azil u Bjelorusiji koju gdjekad zovu »posljednjom diktaturom u Europi«, pošto su u kanuu pokušali prijeći rijeku koja dijeli Poljsku od te bivše sovjetske republike, objavile su u srijedu vlasti te zemlje.


Majka i sin su »htjeli učiniti to što prije i nisu se htjeli zamarati upravnim procedurama«, dodali su u priopćenju bjeloruski graničari koji su ih uhitili.»Imali su kod sebe više od 5000 eura, računalo sa zaslonom, nekoliko mobitela i osobne stvari«, dodali su.


Dvoje europskih građana su do poljsko-bjeloruske granice došli u citroenu, a zatim su se ukrcali u kanu kojim su ilegalno kanili prijeći rijeku što dijeli dvije zemlje, nakon čega su uhićeni.




Azil u Bjelorusiji odlučili su zatražiti dok su još bili u Sloveniji, dodaje se u priopćenju.


Povod njihova zahtjeva za azil nije naveden a bjeloruske vlasti su samo rekle da proučavaju njihov zahtjev i žele rasvijetliti slučaj.


Bjelorusiju, smještenu između Europe i Rusije, od 1994. čvrstom rukom vodi Aleksandar Lukašenko a međunarodna zajednica joj je uvela sankcije zbog progona oporbe.