Napadnut željeznim šipkama

Duje Šantić pretučen pet dana nakon što je optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića za smrt svoga oca Vlade

Hina

''Dvije mlađe, nepoznate muške osobe Šantića su dočekale u ulazu zgrade gdje živi, te su ga napale željeznim šipkama i udaljile se'', rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić



Dvije nepoznate muške osobe napale su sinoć u Mostaru i ozlijedile Duju Šantića, sina pokojnog generala HVO-a Vlade Šantića samo pet dana nakon što je na prosvjedu javno optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića za smrt svoga oca koji je nestao za vrijeme rata u Bihaću, potvrdili  su iz službenog izvora. 


”Dvije mlađe, nepoznate muške osobe Šantića su dočekale u ulazu zgrade gdje živi, te su ga napale željeznim šipkama i udaljile se”, rekao je glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanske županije Ljudevit Marić.


Po njegovim riječima, Šantić je prebačen na hitnu pomoć u bolnici te je utvrđeno kako ima ozljeda, no da nisu teže naravi. Glasnogovornik Marić pojasnio je da je Duje Šantić u šoku.




Policijski inspektori su proveli istragu na mjesta napada koji su izašli na mjesto događaja i proveli očevid, rekao je Marić. 


Duje Šantić je 8. ožujka na prosvjednom skupu u Mostaru organiziranom u povodu 21. godišnjice nestanka i ubojstva njegova oca zatražio od Državnog odvjetništva BiH da preuzme i procesuira taj slučaj te je za zločin optužio generala Armije BiH Atifa Dudakovića. 


“Ja osobno držim odgovornim generala Armije BiH Atifa Dudakovića i zapovjednika vojne policije Hamdiju Abdića Tigra, gospodare života i smrti te davne ratne 1995. u bihaćkom džepu”, rekao je je Duje Šantić. 


Pozvao je Državno odvjetništvo BiH da preuzme spis od županijskog državnog odvjetništva u Bihaću koje je ovaj ratni zločin preinačilo u civilno ubojstvo, što je ocijenio zataškavanjem slučaja. 


“Preuzmite spis generala Vlade Šantića i profesionalno, bez ikakvog uplitanja sa strane završite svoj dio posla. Moja obitelj želi samo istinu, smiraj i da dostojanstveno pokopamo zemne ostatke supruga, oca koji je bio legenda Domovinskog rata i koji je neizmjerno volio svoj dom i hrvatski narod”, rekao je Duje Šantić. 


Jagoda Šantić, supruga generala HVO-a Vlade Šantića, zaposlenica hrvatskog ministarstva branitelja, izjavila je kako se slučaj ubojstva mogao brzo rasvijetliti, no da institucije BiH nisu ništa poduzele. 


Zapovjednik HVO-a u Bihaću, general Vlado Šantić je 8. ožujka 1995. odveden iz zapovjedništva HVO-a u Bihaću po nalogu generala Armije BiH Atifa Dudakovića u hotel Sedra. Prema navodima iz optužnice  tu je premlaćen, ponovno odveden u sjedište vojne policije Armije BiH i zlostavljan nakon čega je ubijen s četiri metka. Prema istim navodima, Šantićevo tijelo je ubačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva zakopana nedaleko od Bihaća. Istražitelji su pronašli bačvu, no DNK analiza tih posmrtnih ostataka nikada nije napravljena.


U međuvremenu je županijsko državno odvjetništvo na temelju nalaza federalne uprave policije (FUP) ovo djelo ratnog zločina prekvalificiralo u civilno ubojstvo.