Problem nataliteta

Dramatično upozorenje Aleksandra Vučića: Za 40 godina neće bit ni Srbije ni Srba

Hina

Aleksandar Vučić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Aleksandar Vučić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Ako se problemu nataliteta ne posvetimo odmah i na drugačiji način izgubit ćemo zemlju, a na to nemamo pravo, jer je naša obveza da brinemo o domovini u budućnosti«, rekao je Vučić



Srbija će, nastave li se sadašnji trendovi depopulacije, s današnjih oko sedam milijuna stanovnika do 2060. pasti na između 3,9 i 5,5 milijuna što će joj ozbiljno ugroziti demografski, ekonomski i politički potencijal, poručio je u subotu srbijanski predsjednik, naglasivši da je Srbiji uz povećanje nataliteta nužno i rješavanje kosovskog problema.


Aleksandar Vučić je u obraćanju naciji, koje je izravno prenosila Radio televizija Srbije (RTS), naglasio kako kao predsjednik ima obvezu upozoriti da su posljedice pada nataliteta katastrofalne, te da Srbija »ako nema djecu nema ni budućnost«.


»Za 40 godina nećemo imati ni državu ni narod«, rekao je Vučić.




On je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako analize pokazuju da Srbija svakog dana »gubi 107 ljudi«, a trend depopulacije koji traje već 67 godina u posljednja tri desetljeća doveo je do negativnog prirodnog priraštaja jer je u prosjeku već 27 godina »broj rođene djece po majci 1,44, a za običnu reprodukciju trebao bi biti bar za 0,8 postotnih bodova viši«.


Vučić je pozvao sunarodnjake, medije i sve državne institucije da doprinesu primjeni mjera i poboljšanju populacijske politike.


»U protivnom, doći ćemo u situaciju da kroz nekoliko godina imamo značajno manje stanovnika s istim brojem umirovljenika, a to znači da smo završili kao nacija – nećemo imati ni ekonomski, ni demografski ni politički potencijal«, upozorio je Vučić.


Za to Srbiji, po Vučićevoj ocjeni, »nitko drugi nije kriv – ni SAD, ni EU.»


»Sami smo krivi, nitko drugi osim nas samih«, rekao je Vučić, naglasivši kako je ključni problem Srbije broj novorođene djece, te da se država mora posvetiti povećanju nataliteta.


On je naveo usporedne podatke iz 1950. kad je u Srbiji priraštaj bio 163.297 novorođenčadi, te iz 2017. kad ih je rođeno oko 100.000 manje, i tu u vrijeme kada Srbija ima veći broj stanovnika nego prije 67 godina.


»Ako se problemu nataliteta ne posvetimo odmah i na drugačiji način izgubit ćemo zemlju, a na to nemamo pravo, jer je naša obveza da brinemo o domovini u budućnosti«, rekao je Vučić, najavljujući nove mjere populacijske politike.


Među ostalim mjerama, majkama koje rode treće i četvrto dijete država će isplaćivati nešto više od 250 eura mjesečno u periodu od 10 godina.


Strategija i mjere srbijanske vlade za poticanje populacijske politike predviđaju da će za prvo dijete majke dobivati jednokratno 840 eura, a za drugo dijete 84 eura mjesečno dvije godine.


Ako ne riješi kosovski problem, Srbiji se ne piše dobro


Vučić je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji naglasio kako je Srbiji, uz povećanje nataliteta, neophodno rješavanje i kosovskog problema jer se, u suprotnom, »Srbiji ne piše dobro«.


»Ako ne dođemo do rješenja kosovskog problema, Srbiji se ne piše dobro u budućnosti«, rekao je predsjednik Vučić, naglašavajući kako takva upozorenja proizlaze iz mnogo objektivnih kriterija.


Vučić je ukazao na činjenicu da nakon pet godina od potpisivanja sporazuma Beograda i Prištine u Bruxellesu pod pokroviteljstvom EU-a još nije uspostavljena Zajednica srpskih općina (ZSO) na Kosovu, premda se na to odnosi »čak šest od ukupno 15 točaka bruxelleskog sporazuma«.


On je ocijenio da su te točke i formiranje ZSO od općina na Kosovu u kojim većinom žive Srbi »mrtvo slovo na papiru zato što to netko nije htio provesti u djelo«.


»Albanci svakako ne, u to nismo ni vjerovali, ali smo očekivali da EU bude jamac tog sporazuma… Da su to željeli EU i svi drugi faktori međunarodne zajednice – njihov uvjet za bezvizni režim Kosovu ne bi bila demarkacija granice sa Crnom Gorom već formiranje ZSO. A ZSO ni za što nije bio nikakav uvjet«, rekao je Vučić.


On je naglasio kako će na tu činjenicu podsjećati sve svoje sugovornike u EU i međunarodnoj zajednici i rekao kako mu je dosta »izjednačavanja jer se uvijek govori o dvjema stranama i podjednakom neispunjavanju obveza«.


»Srbija ispunjava svoje obveze i drži se bruxelleskog sporazuma, drži se i Rezolucije 1244 UN-a o Kosovu, jednako kao i Daytonskog sporazuma u slučaju BiH, zanemarujući licemjerstvo i bezobrazluk međunarodne zajednice«, poručio je srbijanski predsjednik.


On je naglasio kako država mora »kreirati takvo ozračje u društvu koje će ljudima omogućiti da žele ostati« u Srbiji i na Kosovu.


Vučić je rekao da u Bruxelles na nastavak dijaloga s Prištinom 23. svibnja ide »bez ikakvih očekivanja«.


»Mi čekamo formiranje Zajednice srpskih općina ili ponudu za kompromisno rješenje kosovskog problema«, naglasio je Vučić.