Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 2n
Sutra: 15° 15° 2n
23. listopada 2019.
Dosad blokirani spisi

Dosje za teoretičare zavjere: Trump će otvoriti sve preostale klasificirane dokumente o ubojstvu JFK

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 21. listopad 2017. u 18:07 2017-10-21T18:07:00+02:00

Američki nacionalni arhiv je kroz godine već objavio većinu dokumenata o atentatu, ali posljednji dijelovi dosjea još su uvijek tajni i samo je Trump ovlašten odlučiti hoće li ostati zatvoreni za javnost ili objavljeni u redigiranom obliku

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u subotu da će odobriti objavu preostalih klasificiranih dokumenata o atentatu na predsjednika Johna Kennedya 1963.

»Kao predsjednik odobrit ću otvaranje blokiranih i klasificiranih dosjea o JFK-u«, napisao je Trump na Twitteru.
Američki nacionalni arhiv je kroz godine već objavio većinu dokumenata o atentatu, ali posljednji dijelovi dosjea još su uvijek tajni i samo je Trump ovlašten odlučiti hoće li ostati zatvoreni za javnost ili objavljeni u redigiranom obliku.

Kennedyjevo ubojstvo u Dallasu 22. studenog 1963. jedan je od najvažnijih datuma u američkoj povijesti i do danas je popularna tema teoretičara zavjere, iako je službena istraga zaključila da je za atentat odgovoran usamljeni napadač, Lee Harvey Oswald.
Usprkos nekim utemeljenim sumnjama u nalaz istrage i teorijama koje tvrde da su u atentat bili uključeni organizirani kriminal, Kuba ili agenti američke tajne službe, teoretičari zavjere još uvijek nisu pružili nikakav dokaz da je Oswald imao pomagače.

The Washington Post u subotu piše kako stručnjaci ne smatraju da će dokumenti donijeti neke nove bombastične informacije, ali bi mogli rasvijetlili aktivnosti atentatora kada je bio u Mexico Cityju krajem rujna 1963., kao i djelovanje kubanskih i sovjetskih špijuna.
Kennedy je ubijen u 46. godini i do danas je ostao jedan od najomiljenijih američkih predsjednika.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.