Inauguracija

Donald Trump postao 45. predsjednik SAD-a; U sukobima prosvjednika i policije uhićeno 90 ljudi

Hina

REUTERS

REUTERS

Više od 90 osoba je uhićeno u Washingtonu kada su se na inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa prosvjednici sukobili s policijom, priopćila je u petak policija savezne prijestolnice



WASHINGTON Donald Trump postao je u petak 45. predsjednik SAD-a i u inauguralnom govoru obećao zaustaviti »mrcvarenje Amerike« misleći na zatvaranje tvornica i rašireni kriminal.


Trump je prkosnim tonom govorio o tome kako je američki srednji sloj uništen premještanjem radnih mjesta iz SAD-a u inozemstvo.»Odsad pa nadalje, Amerika će biti na prvom mjestu«, rekao je republikanski predsjednik pred tisućama okupljenih građana na National Mallu, dok je preuzimao dužnost od Baracka Obame.

Uz Obamu i još trojicu bivših predsjednika na svečanom podiju uz zgradu Kongresa, Trump je ranije administracije optužio za bogaćenje Washingtona nauštrb američkih radničkih obitelji.


Znak dubokih podjela u zemlji bili su nasilni prosvjedi u središtu Washingtona. Prosvjednici su razbijali izloge, blokirali promet i sukobili se s policijom koja je odgovorila suzavcem i šok bombama. CNN je izvijestio o 90 uhićenih.




Zračne snimke inauguracije pokazuju da se na National Mallu okupilo puno manje ljudi u odnosu na prvu Obaminu inauguraciju 2009. Policija još nije izašla s procjenama koliko je Trumpovih pristaša došlo gledati njegovu prisegu.


Novi američki predsjednik je istaknuo da je Amerika »potrošila milijarde dolara u inozemstvu, dok je naša infrastruktura propadala«.»Jedna za drugom tvornice su se zatvarale i nismo mislili na radnike koji su ostajali bez posla. Srednji sloj je opljačkan i njihovo bogatstvo preraspodijeljeno je diljem svijeta«.

Osvrnuvši se na političke elite, kazao da građani dosad nisu sudjelovali u blagodatima politike Washingtona. »I dok su slavili na Capitolu, obitelji koje se muče diljem naše zemlje nisu slavile. To će se sve promijeniti upravo sada«.


Dok su diljem Washingtona trajali prosvjedi, Trump je podignuo desnu, a lijevu ruku stavio na Bibliju koju je prilikom zakletve od 35 riječi iz američkog ustava koristio i Abraham Lincoln. Prisegu je pročitao predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.



Trump je potom raširio ruke i zagrlio suprugu Melaniju i druge članove obitelji. U tom su se trenutku čuli počasni plotuni.Nakon ručka u Kongresu, Trump i Melanija ušli su u limuzinu i u povorci uz aveniju Pennsylvanija krenuli put Bijele kuće.Obama je nakon svečane prisege otišao na odmor u Palm Springs u Kaliforniji.

Zabrinutost svijeta


Trumpov izbor izazvao je zabrinutost brojnih zemalja, dijelom zbog najavljene izolacionističke vanjske politike.»Ono što smo danas čuli su snažni nacionalistički tonovi«, rekao je Gabriel u razgovoru za televiziju ZDF, što je prva službena njemačka reakcija na Trumpovu inauguraciju. »Mislim da se trebamo pripremiti na burno razdoblje«, dodao je.Meksički predsjednik Enrique Pena Nieto čestitao je svom novom kolegi, izrazivši želju za jačanjem međusobnih odnosa, ali i upozorivši da su mu prioritet suverenitet, nacionalni interesi i zaštita Meksikanaca.Novi američki predsjednik je tijekom kampanje naljutio velik broj Meksikanaca nazivajući ih silovateljima i ubojicama i obećavši da će na meksičko-američkoj granici izgraditi veliki zid.


Vlada Kanade, države koja je uz SAD i Meksiko treća potpisnica trgovinskog sporazuma NAFTA-e kojeg je Trump nazvao najgorim sporazumom u američkoj povijesti, objavila je kako je uvjerena da će novi američki predsjednik shvatiti da od bliske međusobne suradnje profitiraju gospodarstva obiju država.


Trump želi ponovno pregovarati o tom sporazumu, a u svom je inauguracijskom govoru rekao da će se njegova administracija držati pravila »kupujmo američko, zapošljavajmo Amerikance«.


Izvoz u SAD čini 75 posto ukupnog kanadskog izvoza, a to bi moglo biti ugroženo najavljenim restriktivnim mjerama nove američke administracije.Papa Franjo uputio je čestitku Trumpu moleći da njegove odluke budu »vođene bogatim duhovnim i moralnim vrijednostima« američkog naroda, uz »brigu za siromašne«. »Molim da vaše odluke budu vođene bogatim duhovnim i moralnim vrijednostima koje su oblikovale povijest američkog naroda i zauzimanjem vašeg naroda za rast ljudskog dostojanstva i slobode u svijetu«, napisao je Papa.Ruski nacionalisti u Moskvi su održali cijelonoćnu zabavu, a nešto istočnije u gradu Zlatoustu obrtnici su izdali ograničenu seriju zlatnika i srebrnjaka s ugraviranim tekstom »U Trumpa vjerujemo«.

Islamska država


Trump je dao naslutiti agresivniji pristup prema Islamskoj državi.


»Obnoviti ćemo stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma kojeg ćemo izbrisati s lica Zemlje«, kazao je Trump i istaknuo da je vrijeme praznog govora završilo.»Vrijeme je za djela»«, naglasio je.


Na internetskim stranicama Bijele kuće nešto kasnije je objavljeno da će pobjeda nad »radikalnim islamističkim terorističkim skupinama« biti glavni vanjskopolitički cilj nove administracije.


»Posegnut ćemo, kada to bude potrebno. za agresivnim i koalicijskim vojnim operacijama« kako bi prekinuli financiranje terorističkih skupina, pojačat ćemo razmjenu obavještajnih podataka i koristiti se »cyber sredstvima« da bi spriječili propagandu i novačenje novih boraca.U izjavi se ne precizira na koji način će se Trumpova politika razlikovati od politike njegova prethodnika Obame.Bijela kuća također je neizravno poručila da će raditi na poboljšavanju odnosa s Rusijom, što je Trump ranije nekoliko puta najavio. »Sretni smo kada stari neprijatelji postanu prijatelji i kada stari prijatelji postanu saveznici«, stoji u priopćenju. U njemu se ponavlja Trumpovo obećanje iz kampanje da će se SAD povući iz Transpacifičkog partnerstva, sporazuma o slobodnoj trgovini u Aziji koji je zagovarao Obama, ali ga nije uspio provući kroz Kongres.U priopćenju o obrambenoj politici Bijela kuća je nakon inauguracije objavila i kako će nova administracija razvijati proturaketne sustave kao zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje.Nejasno je, međutim, radi li se o novim ili sustavima koji se već razvijaju, koliko će to stajati i kako će se financirati.

—————————–


Donald Trump prisegnuo je u petak kao 45. predsjednik Sjedinjenih Država i time naslijedio Baracka Obamu, a duboko podijeljenoj naciji poručio je da će kod kuće i u inozemstvu provoditi politiku »Amerike na prvom mjestu«.


Dok su diljem Washingtona protiv njega trajali prosvjedi, Trump je podignuo desnu, a lijevu ruku stavio na Bibliju koju je prilikom zakletve od 35 riječi iz američkog ustava koristio i Abraham Lincoln. Prisegu je pročitao predsjednik Vrhovnog suda John Roberts.


Trump je potom raširio ruke i zagrlio suprugu Melaniju i druge članove obitelji te održao svoj inauguracijski govor.


U svom inauguracijskom govoru kazao je da će vratiti vlast narodu i zajedno s njime odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze, poručujući da će mu od »danas pa nadalje« na prvom mjestu uvijek biti Amerika.


Zahvalivši dosadašnjem predsjedniku Baracku Obami i prvoj dami Michelle na njihovoj pomoći u razdoblju tranzicije, kazao je da današnja svečanost ima »vrlo posebno značenje«.


»Danas se ne događa samo prijenos vlasti s jedne administracije na drugu, ili s jedne stranke na drugu, mi selimo moć iz Washingtona i predajemo je ponovo vama, narodu«, rekao je Trump i obećao da će mu »od danas pa nadalje, Amerika biti na prvom mjestu« te će svaka donesena odluka biti na korist američkih radnika i obitelji.


»Mi, građani Amerike, zajedno ćemo odrediti smjer Amerike i svijeta u godinama koje dolaze. Suočavat ćemo se s izazovima, s teškoćama, ali ćemo napraviti posao kako spada«, kazao je Trump.


»Od danas pa nadalje, na prvom mjestu će biti samo Amerika, Amerika prva. Svaka odluka o ekonomiji, porezima, imigraciji i vanjskoj politici bit će donesena na korist američkim radnicima i američkim obiteljima. Moramo zaštititi naše granice od pustošenja drugih država koji izrađuju naše proizvode, kradu naše tvrtke i uništavaju naše poslove«, istaknuo je Trump.



Po njegovim riječima, »zaštićenost će dovesti do velikog blagostanja i snage«.« Borit ću se za vas sa svakim dahom svoga tijela i nikad vas neću razočarati«, poručio je 45. američki predsjednik. Naglasio je kako će SAD ponovno »početi pobjeđivati, kao nikad prije«, te da će vratiti poslove, granice, bogatstvo i snove.»Gradit ćemo nove ceste i autoceste, mostove i zračne luke, tunele i željeznice diljem naše prekrasne države«, naglasio je novi američki predsjednik i istaknuo da će »maknuti ljude sa socijalne pomoći i vratiti ih na posao, ponovno izgraditi našu zemlju s američkim rukama i američkim radom«.Pri tome će pratiti dva jednostavna pravila, kazao je, a to su »kupujmo američko i zaposlimo Amerikance«.

Poručio je da će SAD tražiti prijateljstvo i dobru volju među narodima svijeta, shvaćajući da je pravo svih nacija da stave svoje interese na prvo mjesto.


»Nije nam cilj nikome nametati naš način života, nego ga pustiti da svijetli kao primjer. Obasjat ćemo taj put za sve koji nas žele slijediti«, rekao je Trump i obećao da će Amerika obnoviti stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma.»Obnoviti ćemo stare saveze i stvoriti nove te ujediniti civilizirani svijet u borbi protiv radikalnog islamskog terorizma kojeg ćemo izbrisati s lica Zemlje«, kazao je Trump i istaknuo da je vrijeme praznog govora završilo.»Vrijeme je za djela»«, naglasio je.

Ističući da će u srži njegove politike biti potpuna privrženost SAD-u, kazao je da će Amerikanci kroz vjernost svojoj zemlji ponovo otkriti vjernost i odanost jednih prema drugima.


»Kada otvorite svoja srca domoljublju, predrasudama nema mjesta (…) moramo otvoreno izražavati svoja mišljenja, iskreno raspravljati o našim neslaganjima, ali uvijek moramo slijediti solidarnost. Kada je ujedinjena, Amerika je nezaustavljiva«, poručio je Trump.


U govoru je, osvrnuvši se na političke elite, kazao da ljudi do sada nisu sudjelovali u blagodatima politike Washingtona. »I dok su slavili na Capitolu, obitelji koje se muče diljem naše zemlje nisu slavile. To će se sve promijeniti upravo sada. Jer ovaj trenutak pripada vama i svima okupljenima ovdje, kao i svima koji gledaju diljem Amerike. SAD je vaša država«, poručio je Trump.


Kazao je da država postoji da služi građanima te da majke i djeca koja žive u siromaštvu, obrazovni sustav koji ostavlja učenike bez znanja, zločini, bande, droga (…) »to ovoga trenutka prestaje«.


»Jedan smo narod i njihova bol je naša bol, njihovi snovi su naši snovi i njihov uspjeh je naš uspjeh«, kazao je novi američki predsjednik i istaknuo da je Amerika »potrošila milijarde dolara u inozemstvu, dok je naša infrastruktura propadala«.



»Jedna za drugom tvornice su se zatvarale i nismo mislili na radnike koji su ostajali bez posla. Srednji sloj je opljačkan i njihovo bogatstvo preraspodijeljeno je diljem svijeta. No to je prošlost i sada gledamo u budućnost«, rekao je Trump.


Pozvao je Amerikance da sanjaju »velike snove« i ne dopuste da im itko kaže da je nešto nemoguće.»Stojimo na početku novog milenija, spremni da otkrijemo tajne svemira, oslobodimo zemlju od patnje i bolesti te da upregnemo energiju, industrije i tehnologije budućnosti«, kazao je Trump.

»Novi nacionalni ponos će nas pokrenuti i zaliječiti naše podijele (…) vrijeme je da upamtimo tu staru mudrost koju naši vojnici nikad ne zaboravljaju: da bilo da smo crni, smeđi ili bijeli, u svima nama je ista crvena krv domoljuba«, istaknuo je Trump.


Amerikancima »od sela do gradova, od planina do oceana« poručio je da ih nitko više neće ignorirati.»Vaš glas i snovi odredit će američku sudbinu. Na tom putu će vas zauvijek voditi vaša hrabrost, dobrota i ljubav. Zajedno ćemo napraviti Ameriku jakom i bogatom, ponosnom, sigurnom i velikom! Bog vas blagoslovio i Bog blagoslovio Ameriku«, zaključio je Trump u inauguralnom govoru.

Tranizicija između demokratskog i republikanskog predsjednika održala se na zapadnom dijelu Capitol Hilla pred publikom u kojoj su bili bivši predsjednici i uglednici, te stotine tisuća ljudi na National Mallu.



Hillary Clinton, demokratska kandidatkinja koja je poražena na izborima 8. studenog, prisustvovala je ceremoniji sa svojim suprugom, bivšim predsjednikom Billom Clintonom. Bivši predsjednici George W. Bush i Jimmy Carter sa suprugama također su bili na inauguraciji, dok se 92-godišnji George H.W. Bush oporavlja od upale pluća u Houstonu.



Novi američki predsjednik Donald Trump u petak je već povukao prve poteze na novoj funkciji, uputivši u senat svoje nominacije za članove kabineta i predloživši nacionalni dan patriotizma, objavio je njegov glasnogovornik. Trump je također  potpisao zakon kojim se Jamesu Mattisu, umirovljenom generalu i njegovom kandidatu za ministra obrane, dopušta da stupi na tu funkciju, otkrio je glasnogovornik Sean Spicer.Trumpova administracija je nakon inauguracije osudila »anti-policijsku atmosferu« u SAD-u te je u priopćenju pozvala na veći broj snaga sigurnosti i djelotvorniju policiju.»Opasna anti-policijska atmosfera u Americi je pogrešna. Trumpova administracija će joj stati na kraj«, objavljeno je na službenoj stranici Bijele kuće nakon preuzimanja dužnosti novog predsjednika.Dodaje se kako je Trump i dalje predan izgradnji zida na granici s Meksikom kako bi se zaustavila imigracija.U priopćenju o obrambenoj politici Bijela kuća je nakon inauguracije objavila kako će nova administracija razvijati proturaketne sustave kao zaštitu od Irana i Sjeverne Koreje.


Trump, 70-godišnjak, preuzima duboko podijeljeno društvo nakon žestokih predizbornih kampanja. Taj bogati Njujorčanin, bivša reality zvijezda, državu će povesti novim, zasad nepoznatim putem kod kuće i u inozemstvu.



NOVO! 21:00 Više od 90 osoba je uhićeno u Washingtonu kada su se na inauguraciji američkog predsjednika Donalda Trumpa prosvjednici sukobili s policijom, priopćila je u petak policija savezne prijestolnice.


»Priveli smo oko 95 ljudi«, rekao je glasnogovornik policije u Washingtonu, gdje je 400 do 500 prosvjednika gađalo interventnu policiju različitim predmetima nedaleko od Bijele kuće.Oko 500 ljudi, od kojih su neki bili zamaskirani, promarširalo je središtem grada i čekičima porazbijalo izloge Bank of America i McDonald’sa, simbola američkog kapitalističkog sustava. Do sukoba je došlo nakon Trumpove prisege, kada je oko stotinu okupljenih tražilo od policije da oslobodi uhićene nasilne prosvjednike i gađalo bocama i kamenjem policajce koji su uzvratili suzavcem i šok bombama.Liberalni aktivisti su uoči inauguracije privremeno blokirali put nekim pobornicima novog predsjednika koji su se uputili na ceremoniju na Capitol Hillu.


Na jednom od transparenata koje su nosili prosvjednici pisalo je »Učinimo rasiste ponovno prestrašenima«, čime se aludiralo na Trumpov slogan »Učinimo Ameriku ponovno velikom«.Organizatorica prosvjeda u organizaciji Disrupta J20, 28-godišnja Alli McCracken iz Washingtona, ističe kako ta skupina izražava svoje nezadovoljstvo Trumpovim komentarima o ženama, ilegalnim migrantima i muslimanima. Jedan od najvećih prosvjeda protiv Trumpa organizirat će ANSWER Coalition, liberalna grupacija koja očekuje da će okupiti tisuće ljudi uz spomenik američkoj mornarici na putu kojim će proći svečana povorka.Na ulice će izaći i »Motociklisti za Trumpa« koji će održati mimohod bez motora, te aktivisti za legalizaciju marihuane koji planiraju podijeliti 4200 jointa. Washington je središnje mjesto prosvjeda, no oni će se održati i diljem zemlje. Dozvole za njih dobilo je oko 30 skupina, a procjenjuje se da će privući oko 270 tisuća ljudi.Najveći prosvjed očekuje se u subotu na Ženskom maršu na Washington, a na njemu bi trebalo sudjelovati oko 200 tisuća ljudi.

NOVO! 20:30   U sukobu policije i prosvjednika nekoliko policajaca je ozlijeđeno, a čak je 95 uhićenih prosvjednika.


Maskirani aktivisti su nedaleko od Capitol Hilla prosvjedovali razbijajući izloge dućana i restorana te paleći kante za smeće. Nosili su anarhističke zastave s natpisima poput »Pridružite se otporu, uzvratite udarac sada«. Policija je u suzbijanju prosvjeda koristila suzavac.



NOVO! 18:09 Buduća prva dama SAD-a Melania Trump izašla je u petak pred publiku na svečanoj predsjedničkoj inauguraciji njezina supruga Donalda Trumpa u haljini dječje plave boje i istovjetnim bolerom, izabravši za svečanost inauguracije modni komplet najomiljenijeg američkog dizajnera. 


Taj »baby blue« komplet za bivšu svjetsku manekenku i buduću prvu damu SAD-a je djelo dizajnera Ralpha Laurenta. Uz duge rukavice iste boje i ‘stiletto’ cipele Melanijin ‘look’ je bio odraz nostalgičnih 60-ih i zadivio je modne stručnjake.


Modni svijet je reagirao s odobravanjem, uspoređujući Melaniju s ikonom stila Jacqueline Kennedy.


»Vrlo Jackie«, kazala je Joe Zee, modna urednica Yahoo Stylea.


»Melania je prava prva dama. Toliko lijepa, s toliko stila. Jako sam ponosna na nju«, napisala je Theodora West na Twitteru.


Iako su neki dizajneri, među kojima su Tom Ford i Marc Jacobs, još ranije objavili da ne žele kreirati za Melaniju, mnogi su kazali da bi im bila čast odjenuti prvu damu na inauguracijski dan. Odabir je pao na njujorškog dizajnera Ralpha Laurena. Melania trump (45), je prva američka prva dama koja dolazi iz svijeta mode.


NOVO! 18:02 Donald Trump postao je u petak predsjednik Sjedinjenih Država položivši svečanu prisegu pred predsjednikom Vrhovnog suda Johnom Robertsom.


»Ja, Donald John Trump, svečano prisežem da ću vjerno obnašati dužnost predsjednika SAD-a i učiniti sve što je u mojoj moći da čuvam, štitim i branim ustav SAD-a. Tako mi Bog pomogao«, izgovorio je tekst svečane prisege, držeći desnu ruku podignutu prema sucu Robertsu, a lijevu položenu na dvije Biblije. Prvu mu je poklonila majka kao dječaku, a druga je ona kojom je prisegnuo Abraham Lincoln.


Trump, sa 70 godina najstariji američki predsjednik u prvom mandatu, nakon prisege će održati inauguralni govor koji bi trebao trajati dvadesetak minuta. Njegov glasnogovornik Sean Spicer najavio je u četvrtak da će govor biti »osoban i filozofski«, odnosno da će Trump više naglasiti svoju viziju Amerike nego iznositi svoje političke ciljeve u mandatu.


NOVO! 17:19  Liberalni aktivisti koji u petak prosvjeduju protiv novog američkog predsjednika Donalda Trumpa sukobili su se s policijom u Washingtonu i privremeno blokirali put nekim pobornicima novog čelnika koji su se uputili na ceremoniju inauguracije.


Očekuje se da će se u parku National Mall nasuprot Capitol Hilla, gdje će Trump prisegnuti, okupiti oko 900 tisuća ljudi, kao i na Aveniji Pennsylvanija i u drugim dijelovima središnjeg Washingtona.


Prosvjednici koji su povezani sa skupinom Disrupt J20 naizmjenično su blokirali nekoliko sigurnosnih kontrolnih točaka na putu prema najvećem gledalištu ceremonije. Nekoliko ih je uhitila policija.


Druga skupina od oko 150 prosvjednika obučenih u crno, od kojih su neki nosili maske, marširali su kroz grad, razbijali izloge i automobile, te su radili blokade na cesti od kanti za smeće i stalaka za novine.


Na jednom od transparenata koje je ta skupina nosila pisalo je »Učinimo rasiste ponovno prestrašenima«, čime se aludiralo na Trumpov slogan »Učinimo Ameriku ponovno velikom«.


Organizatorica prosvjeda u organizaciji Disrupta J20, 28-godišnja Alli McCracken iz Washingtona, ističe kako ta skupina izražava svoje nezadovoljstvo Trumpovim komentarima o ženama, ilegalnim migrantima i muslimanima.


»Imamo ljude različitih strana koji su protiv američkog imperijalizma, a mislimo da će Trump nastaviti s tim nasljedstvom«, dodala je McCracken.


Ti iskazi nezadovoljstva nisu previše pogodili Trumpove pobornike.


»Svi mi imamo pravo Prvog amandmana, pa baš i ne marim za prosvjede dok me god nitko ne dira«, rekao je 56-godišnji Bob Burns iz Marylanda, govoreći o članku o slobodi govora iz američkog ustava.


Jedan od najvećih prosvjeda protiv Trumpa organizirat će ANSWER Coalition, liberalna grupacija koja očekuje da će okupiti tisuće ljudi uz spomenik američkoj mornarici koja se nalazi uz rutu parade inauguracije.


Na ulice će izaći i »Motociklisti za Trumpa« koji će održati paradu bez motora, te aktivisti za legalizaciju marihuane koji planiraju podijeliti 4200 jointeva.


Washington je središnje mjesto prosvjeda, no oni će se održati i diljem zemlje. Dozvole za njih dobilo je oko 30 skupina, a procjenjuje se da će privući oko 270 tisuća ljudi.


Najveći prosvjed očekuje se u subotu na Ženskom maršu na Washington, a na njemu bi trebalo prisustvovati oko 200 tisuća ljudi.


NOVO! 16:50 Barack i Michelle Obama primili su u petak Donalda i Melaniju Trump u Bijeloj kući, prije prisege novog, 45. predsjednika SAD-a.


»Gospodine, izabrani predsjedniče, kako ste«?, upitao je Barack Obama svog nasljednika i rukujući se s njim po dolasku pred rezidenciju.



Melania Tump i Michelle Obama su izmijenile poljupce, a skorašnja prva dama je u rukama držala poklon, poveću kutiju u bojama proslavljene draguljarske njujorške kuće Toffany&Co. To je odmah stvorilo problem za protokol jer nitko nije bio tko bi iz ruku Michelle Obame preuzeo poklon. Dvojica marinaca su morala stajati u pozoru i nisu mogli priteći u pomoć, pa je priskočio Barack Obama i odnio poklon u Bijelu kuću.


Prema programu, Donald i Melania Trump će s Barackom i Michelle Obamom u »Plavoj sobi«, jednom od salona Bijele kuće, popiti čaj te će potom zajedno otići na Capitol gdje će Trump svečano prisegnuti da će »vjerno ispunjavati zadaće predsjednika« te održati govor.


NOVO! 16:43 Kremlj je naveo u petak da ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira gledati prisegu Donalda Trumpa koji će u petak postati 45. američki predsjednik nakon kampanje tijekom koje se često spominjala njegova bliskost s ruskim predsjednikom.


»Mislim da ne planira izravno pratiti svečanost prisege, radi se o dugom događaju«, rekao je glasnogovornik predsjednika Putina, Dmitri Peskov.


Svečanost prisege Donalda Trumpa će izravno prenositi ruski informativni kanal Rossiya 24.


Novi američki predsjednik Donald Trump nikada nije skrivao simpatije prema Vladimiru Putinu i dugo je bio suzdržan u pogledu teze američkih objavještajnih službi o ruskom uplitanju u njegovu korist na izborima 8. studenoga.


On je 11. siječnja prvi puta priznao da je Rusija hakirala demokratsku stranku, što Moskva oštro odbacuje.


Tijekom mandata predsjednika Obame odnosi između Moskve i Washingtona su se jako pogoršali i dosegli najvišu razinu napetosti kada je Rusija 2014. pripojila ukrajinski poluotok Krim, nakon čega je uslijedio sukob između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine.


____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________


Donald Trump stigao je u petak u episkopalnu crkvu svetog Ivana u blizini Bijele kuće, čime započinju svečanosti inauguracije novoizabranog američkog predsjednika.


Trump je dan u kojem će postati 45. predsjednik Sjedinjenih Država započeo ranojutarnjim tweetom iz službene rezidencije Blair House, gdje je prenoćio u očekivanju preseljenja u Bijelu kuću, piše afp.


»Sve počinje danas!. Vidimo se na prisezi. POKRET SE NASTAVLJA, RAD POČINJE!«, napisao je Trump.


Oko 800.000 ljudi okupit će se ispred Capitola, gdje će Trump prisegnuti točno u podne po mjesnom vremenu (18 po srednjoeuropskom) i na obližnjoj šetnici National Mall odakle će većina promatrati svečanost.


Mjere sigurnosti oko Bijele kuće i Capitola iznimne su. Oko 28.000 pripadnika sigurnosnih snaga u odorama i u civilu iz pedesetak raznih američkih sigurnosnih službi, uključujući tajnu službu, nacionalnu gradu, agente FBI-ja, raspoređeno je u Washingtonu.



Centar Washingtona površine sedam četvornih kilometara odsječen je za promet vozilima, a svi koji u tu zonu ulaze pješice pomno se pregledavaju.


Kako bi se spriječio mogući napad kamionom, vlasti su oko te zone postavili betonske barijere, kamione natovarene cementom, kamione za odvoz smeća, autobuse i druga teška vozila.


Uzvanike na Capitolu, među kojima će biti odlazeći i dolazeći predsjednik, bivši predsjednici i većina dužnosnika vlade i Kongresa, štitit će neprobojna stakla i snajperisti na krovovima.



Trump će nakon mise sa suprugom Melaniom otići u Bijelu kuću gdje će ih Barack Obama i supruga Michelle ugostiti na čaju u Bijeloj kući, a potom će zajedno otići na Capitol.


U 11.30 po mjesnom vremenu tamo počinju govori vjerskih čelnika, a potom će prisegu položiti potpredsjednik Mike Pence.


Točno u podne (u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu) priseže Donald Trump. Učinit će to s dvije Bibilije, svojom, koju mu je poklonila majka, i onom kojom se koristio Abraham Lincoln za svoju inauguraciju.


Trump nakon toga drži inauguracijski govor, a svečanost završava u 12.30 sati.


U skladu s tradicijom Trump i Pence zatim odlaze na ručak u Kongres, a u 15 sati počinje parada Avenijom Pensylvania od Capitola do Bijele kuće. Trumpa i Pencea će pratiti oko 8000 sudionika parade, ponovo raznih orkestara, mažooretkinja, predsatavnika svih rodova američke vojske.


REUTERS


REUTERS



Od 19 do 23 sata Trump, Pence i njihove supruge sudjeluju na tri službena inauguracijska bala.


U Washingtonu je svanulo hladno jutro, najavljena je i mogućnost kiše, ali to nije obeshrabrilo brojne Trumpove pristaše da od ranog jutra čekaju na ulaz u područje iz kojeg će moći gledati inauguraciju.


»Dugo sam ovo čekao«, rekao je Thomas Mendenhall, umirovljeni bankar iz Missourija. »Mi samo želimo promjenu«.


Svečanosti prate i nekoliko manjih prosvjeda, ali zasad se sve odvija u redu, javlja Reuters.


Rusi slave Trumpovu inauguraciju


Iako se Kremlj godinama sukobljava s Washingtonom, Rusi koji se nadaju da će Donald Trump donijeti promjenu u odnosima dvije države u petak njegovu inauguraciju obilježavaju slavljem i suvenirima s njegovim likom i imenom.


Washington je u petak pretvoren u tvrđavu u kojoj se nalazi više od 900 tisuća ljudi, što pobornika, ali i ponešto protivnika novog predsjednika. U Londonu su aktivisti koji prosvjeduju protiv Trumpa izvjesili transparent »Gradimo mostove, a ne zidove« na Tower Bridge. Prosvjedi su zakazani za petak i subotu i diljem zapadne Europe, a u Rusiji je raspoloženje potpuno suprotno.


Gennady Gudkov, bivši zastupnik i kritičar Putina, ističe kako je Rusijom zavladala »Trumpomanija«, a državni mediji daju velik prostor novom američkom predsjedniku.


Kremlj se nada da će Trump ublažiti sankcije protiv Rusije zbog aneksije Krima, udružiti se s njima u borbi protiv Islamske džržave, te umanjiti aktivnost NATO-a uz ruske granice.


Zanatlije u gradu Zlatoustu koji se nalazi istočno od Moskve su u prodaju pustili ograničenu seriju zlatnika i srebrnjaka na kojima piše »In Trump We Trust« (Vjerujemo u Trumpa), što je aluzija na rečenicu »In God We Trust« (Vjerujemo u Boga) koja se nalazi na američkim novčanicama.


Prodavači tradicionalnih babuški dodali su lutku Trumpa u svoju standardnu ponudu uz ruskog predsjednika Vladimira Putina, boljševičkog vođu Vladimira Lenjina, sovjetskog diktatora Josefa Staljina i bivšeg predsjednika Mihaila Gorbačova.


REUTERS


REUTERS



Jedna prodavaonica ruske vojne opreme koja se nalazi nasuprot američkog veleposlanstva uvela je popust od 10 posto za njegove zaposlenike i sve američke državljane.


Neki od Trumpovih neprijatelja tvrde kako mu je Kremlj pomogao da pobijedi na izborima tako što su hakirali njegove političke rivale i širili sramotne informacije o Hillary Clinton, njegovoj protukandidatkinji. Kremlj odbacuje te optužbe, ali ne krije da su zadovoljni rezultatima tih izbora.


»Trumpov izbor je stvorio velik entuzijazam u Rusiji jer su nam njegove tople riječi o Rusiji i Putinu stvorile nadu da će nas SAD i Zapad prestati napadati«, napisao je na društvenim mrežama Sergej Markov, bivši proputinovski zastupnik.



»Ne znamo sa sigurnošću hoće li se odnosi popraviti ili ne. Ali mi Rusi smo optimisti… nadamo se najboljemu dok se pripremamo na najgore«, dodaje Markov. Trumpova inauguracija je za ruske nacionaliste prilika da spoje zabavu i samopromociju. Organizirali su cjelonoćno slavlje u nekad glavnoj zgradi sovjetske pošte gdje će izložiti i triptih Putina, Trumpa i vođe francuske Nacionalne Fronte Marine Le Pen.


Konstantin Rikov, bivši zastupnik i jedan od organizatora slavlja, na društvenim je mrežama napisao kako slave prvu fazu »Novog svjetskog poretka«.»Washington će biti naš«, zaključio je.