Cjelodnevna rasprava

Dom naroda parlamenta Federacije BiH uz prosvjede usvojio novi zakon o pravima branitelja

Hina



Dom naroda parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u četvrtak je nakon cjelodnevne rasprave usvojio novi zakon o pravima razvojačenih branitelja koji bi im trebao osigurati dodatna novčana primanja te zajamčiti objavu registra branitelja.


Za usvajanje novog zakona glasovalo je 36 zastupnika dok su samo dvojica bila protiv, a on je zapravo iznuđen pritiscima nekih od gotovo 1600 udruga koje okupljaju bivše pripadnike Armije BiH i HVO-a.


Zakon, o kojemu se u parlamentu u Sarajevu raspravljalo uz prosvjede nekoliko stotina razvojačenih branitelja, predviđa da se uz sva postojeća prava osiguraju novčane naknade za sve one koji imaju najmanje godina dana ratnog staža, a napunili su 57 godina života i pritom nisu zaposleni. 




No novi zakon koji bi na snagu trebao stupiti 1. siječnja 2019. još mora proći postupak usuglašavanja, jer je u različitiom obliku usvojen u Zastupničkom i Domu naroda pa dva teksta koja su zakomplicirali proturječni amandmani predviđaju različite osnovice za obračun braniteljskih naknada.


U federalnoj su vladi izračunali kako će za nove naknade na godišnjoj razini trebati oko 14 milijuna konvertibilnih maraka (oko 7 milijuna eura), a ta sredstva tek treba osigurati. Plan je da se to učini kroz donošenje novog zakona o oporezivanju igara na sreću.