Sankcioniranje "nepristojnih objava"

Dodikova RS: Kazne onima koji na internetu napišu ono što se ne sviđa vlastima

Hina

Reuters

Reuters

Sveučilišni profesor iz Banja Luke Mladen Mirosavljević kazao je lokalnim medijima kako mu baš nije najjasnije što se želi postići novim zakonom, no smatra kako bi jedan od ciljeva mogao biti jednostavno spriječiti širenje informacija koje se vlastima ne sviđaju



SARAJEVO – Parlament Republike Srpske uskoro bi mogao usvojiti izmjene entitetskog zakona o javnom redu i miru kojima se internet tretira kao “javno mjesto” pa bi se za svaku objavu nepoćudnih poruka na mrežnim stranicama u RS-u uskoro moglo ići i u zatvor.


Oštrije novčane kazne predviđaju se i za sve one koji na javnom mjestu narušavaju javni red i mir, što bi po novom prijedlogu uključivalo i “vrištanje” na javnom mjestu, ali i “isticanje nepristojnih crteža”.


Prijedlog izmjena zakona sačinilo je Ministarstvo unutarnjih poslova poslova RS, a policijske inovacije u sankcioniranju prekršitelja javnog reda i mira odmah su kritizirali mediji i protivnici režima Milorada Dodika koji smatraju kako on zapravo ovime pokušava ugušiti svaku kritiku na račun aktualne vlasti.




Budu li predložene izmjene usvojene, prekršitelje javnog reda i mira policija u RS ubuduće bi kaznila s najmanje 700 umjesto dosadašnjih 500 konvertibilnih maraka, odnosno s 350 umjesto 250 eura. Najveća kazna povećana je s 1500 na 1700 KM, odnosno sa 767 na 870 eura.


Onima pak koji na internetu ili na bilo kojem drugom javnom mjestu napišu kakav tekst kojega vlast ocijeni nepristojnim slijedila bi kazna od 300 KM (150 eura), a težim prekršiteljima prijeti i kazna do 60 dana zatvora.


Prema predloženim izmjenama dva mjeseca iza rešetaka završila bi osoba koja na javnom mjestu prosvjeduje prikrivajući identitet, ali i onaj tko poziva na tuču čak i ako tuče nije ni bilo. Naloži li pak policajac u RS nekome “da se raziđe”, a taj se na zapovijed ogluši bit će dužan povećati entitetski proračun za iznos od 500 do 1500 KM.


MUP RS u utorak se oglasio priopćenjem u kojemu se ističe kako ne vide ništa čudno u tome što bi sankcionirali izražavanje mišljenja na internetu.


“Putem društvenih mreža moguće je narušiti javni red i mir izazivanjem, poticanjem tuče ili fizičkog napada na drugog, prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu”, pojašnjavaju iz MUP-a u Banjoj Luci dodajući da se putem interneta može poticati i na korištenje oružja ili konzumiranje droga te da i to treba u konačnici sankcionirati.


Sveučilišni profesor iz Banja Luke Mladen Mirosavljević kazao je lokalnim medijima kako mu baš nije najjasnije što se želi postići novim zakonom, no smatra kako bi jedan od ciljeva mogao biti jednostavno spriječiti širenje informacija koje se vlastima ne sviđaju


“Mislim da je ovo radikaliziranje priče o mogućim ‘obojenim’ revolucijama na ovim prostorima. Ne bih mogao naći neku drugu poveznicu između društvenih mreža i zakona o javnom redu i miru”, kazao je Mirosavljević agenciji Fena istaknuvši kako mu nije poznato da je bilo koja druga zemlja u regiji na ovaj način uspostavila zakonsku poveznicu između društvene mreže i javnog reda i mira.


Mediji u RS koji su kritički orijentirani u odnosu na Dodikovu vlast ocijenili su kako je novi zakon otvoreni pokušaj gušenje slobode govora, a utjecajna BN televizija iz Bijeljine, bliska oporbi, nazvala ga je “zakonom po ugledu na Pjongjang”.


Iz MUP-a su sve te primjedbe odbacili uz napomenu kako oni koji odluče kaznu platiti u roku od osam dana mogu računati na oprost polovice novčanog iznosa kojega im odredi policija.


Prijedlog izmjena zakona pred zastupnicima u parlamentu RS naći će se 3. veljače.