"Za" zaokružilo 99,8 posto birača

Dodik ne isključuje mogućnost referenduma o otcjepljenju: ‘Republika Srpska je sada država’

Hina

Reuters

Reuters

»Kada dođe vrijeme razgovarat ćemo na tu temu. Hoćemo li odlučiti ili nećemo ne trebaju drugi procjenjivati«, kazao je Dodik dodajući kako je uvjet da se referendum o otcjepljenju RS od BiH ne održi vraćanje tom entitetu ovlasti koje su mu navodno oduzete od 1995.



Na referendumu koji se u nedjelju provodi u Republici Srpskoj do 17 sati je glasovalo oko 625 tisuća birača, podaci su koje je objavilo entitetsko povjerenstvo za provedbu referenduma.  Predsjednik povjerenstva Siniša Karan kazao je kako je riječ o izlaznosti koja premašuje 50 posto odnosno točno 51,7 posto registriranih birača što je po zakonu nužno kako bi referendum uspio.


Prema prvim neslužbenim rezultatima, za Dan RS se izjasnilo gotovo pa sto posto birača u Republici Srpskoj.



Poznati reditelj Emir Kusturica poručio je da je referendum o Danu RS-a sudbinsko izjašnjavanje građana Republike Srpske.




”Referendum ne predstavlja samo obranu dana RS-a, već obranu naše kulture i svega onoga čega se ne možemo odreći”, napisao je na svom twitter profilu Kusturica. (P. N.)



NOVO! 22:55 – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u nedjelju je ocijenio potpuno uspjelim referendum koji je proveden u tom entitetu o danu RS-a 9. siječnju te kazao kako ne treba isključiti slično izjašnjavanje o »statusu RS-a« kada za to dođe vrijeme. 


»Ovo je bio referendum o danu RS ne o statusu«, kazao je Dodik na konferenciji za novinstvo u Banja Luci koju je »začinio« verbalnim napadima i uvredama na račun novinara koja su mu postavljali pitanja koja nisu bila po njegovu ukusu.


Ljutito je odgovorio na pitanje hoće li biti referenduma o otcjepljenu RS istaknuvši kako to stoji u programskim dokumentima njegovog Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).


»Kada dođe vrijeme razgovaat ćemo na tu temu. Hoćemo li odlučiti ili nećemo ne trebaju drugi procjenjivati«, kazao je Dodik dodajući kako je uvjet da se referendum o otcjepljenju RS od BiH ne održi vraćanje tom entitetu ovlasti koje su mu navodno oduzete od 1995.


Na pitanje što misli o najavama kaznenog progona zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda BiH koji je 9. siječnja proglasio neustavnim praznikom a potom zabranio sam referendum, Dodik je kazao kako time nije zastrašen te kako ne vjeruje da će to toga doći.


»Ja se naravno ne plašim«, kazao je Dodik dodajući kako ga »baš zanima« što će uslijediti u narednim danima jer, po njegovu sudu, u provedbi referenduma nema elemenata nikakvog kaznenog djela.


»Najbolji odgovor na sve tvrdnje (Bakira) Izetbegovića dan je širom RS«, kazao je Dodik pozivajući se na rezultate referendumskog izjašnjavanja na kojem je nakon prebrojavanja trećine glasova skoro 100 posto bilo za 9. siječnja kao dan entiteta.


Ustavni sudBiH je nazvao insitucijom »bez javne kontrole« ustvdivši kako je donio »katastrofalne odluke«.


»Ovdje se rado o sudu koji provodi političko nasilje«, kazao je Dodik komentirajući sudske odluke.


Ustvrdio je kako BiH i dalje funkcionira isključivo temeljem intervencije međunarodnog čimbenika koji opet, po njegovim rječima, prijeti silom.


»Izražavam zadovoljstvo danom koji će nedvojbeno ući u povijest RS. Mnogi će se pozivati na ovaj dan kao primjer odlučnosti«, kazao je Dodik osvrčući se na ogromnu potporu onih koji su izašli na referendum nastavku obilježavanja 9. siječnja kao dana RS.


NOVO! 22:49 – Obrađeno je preko 71 posto biračkih mjesta. Prema podacima Republičke komisije za provođenje referenduma 99,79 posto glasača zaokružilo je “da”. 


NOVO! 21:50 – RTRS prenosi da je Dodik izjavio da je referendum o Danu Republike Srpske u potpunosti uspio i da su pobijedili narod i njegova svijest. Današnji dan nazvao je povijesnim. 


– Ispisana je još jedna stranica slavne srpske povijesti. Ponosan sam na sve koji su izašli na referendum i glasali, a posebno što nije bilo incidenata, rekao je Dodik. 


Predsjednik RS-a Milorad Dodik je nakon glasovanja na referendumu u Laktašima kod Banje Luke otputovao u istočnu Bosnu gdje je na Sokocu posjetio psihijatrijsku bolnicu a potom je otišao na Pale na predizborni skup zahvalivši svima koji su izašli na glasovanje. Tamo je ponovio tezu kako je RS država dodajući kako je bosanskim Srbima to jedina brana od ponavljanja Jasenovca.


»Sama sloboda je Srbima bila garantirana onda kad su imali državu. Zato je Republika Srpska kao država važna. RS je država«, rekao je Dodik.


NOVO! 21:15 Prema prvim rezultatima Komisije za referendum u RS, čak 99,8 posto građana je glasalo da se 9. siječnja proslavlja kao Dan RS-a.


Predsjednik Komisije za referendum Siniša Karan je kazao da je izlaznost iznosila između 56 i 60 posto.


U Banjoj Luci je zabilježena velika izlaznost, a u distriktu Brčko je glasalo nešto više od 11.250 građana. 


NOVO! 20:59 Predsjednica Vlade Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović izjavila je da je referendum uspio te da su građani svojom izlaznošću odgovorili potvrdno.


”Već na osnovu rezultata znamo da je ovo bilo uspješno. Dan je ovo kada je RS pokazala demokratski kapacitet. Očekuju nas sada određene zakonodavne aktivnosti i određene izmjene zakona, kao i brisanje obaveznosti kada je u pitanju proslavljanje Dana RS-a. Svi građani koji se ne mogu identificirati s tim praznikom, neće biti obavezni da ga proslavljaju”, kazala je Cvijanović u Narodnoj skupštini Republike Srpske. 


Milorad Dodik poručio je da se danas piše povijest te da su građani RS imali sjajnu priliku da potvrde jedinstvo.


NOVO! 19:43 – Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u nedjelju kako će se Milorad Dodik i svi drugi koji su odgovorni za organiziranje referenduma u Republici Srpskoj morati suočiti s poljedicama tog protuustavnog i nezakonitog postupka.


Izetbegović, bošnjački član predsjedništva, je rekao novinarima u Sarajevu kako kako je referendum o danu RS-a koji je tijekom dana provođen na njegovu teritoriju eklatantan primjer kršenja Daytonskog sporazuma, ustava i zakona.


»Reakcija na to ne može se izbjeći«, kazao je Izetbegović pojašnjavajući kako pri tom misli prije svega na pravosudna tijela Bosne i Hercegovine ali i na međunarodnu zajednicu.


Izetbegović je konastirao kako je Dodik upornim inzistiranjem na organiziranju referenduma kojega je zabranio Ustavni sid BiH sam sebe odveo u izolaciju.


Ponovo je kako je u pitanju inat no ovoga puta on prelazi sve granice dopuštenog, kazao je Izetbegović.


»Viđali smo to u zadnjih par desetljeća od strane srpskih i srbijanskih vođa i vidjeli smo kako se to završava. Ovo nije prvi iracionalni inat. Ti ljudi vuku konopac dok ne pukne, a onda naravno padnu na leđa«, zaključio je Izetbegović.