Prosvjed

Dodik ljutit na prosvjednike u Banjoj Luci: ‘Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru’

Hina

Reuters

Reuters

Dodikova je ocjena kako su prosvjedi skupine »Pravda za Davida« potpuno ispolitizirani odnosno kako je kontrolu nad njima preuzela oporbena parlamentarna Partija demokratskog progresa (PDP)



Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik podržao je policijsku intervenciju protiv pripadnika skupine »Pravda za Davida« koji su u nedjelju navečer silom rastjerani sa središnjeg trga u Banjoj Luci a konstatirao je i kako su prosvjedi u tom gradu »prevršili svaku mjeru«.


»Podržat ću svako zakonsko postupanje policije, organizatori moraju odgovarati jer nisu na primjeren način organizirali i proveli skup. Svi koji su činili nasilje trebaju biti privedeni i odgovarati. Mislim da je ovo prevršilo svaku mjeru«, izjavio je Dodik za banjolučku Anternativnu televiziju (ATV) koja je naklonjena vlastima u Republici Srpskoj.


On je ovo izjavio nakon velikog prosvjednog skupa održanog u nedjelju navečer kada su otac i majka mladića Davida Dragičevića, Davor i Suzana, javno optužili Dodika da je »ubojica i zločinac« te su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača označivši ga odgovornim za policijsku represiju nad prosvjednicima ali i za prikrivanje istine o Davidovu ubojstvu.




Policija je prosvjednike s Trga Krajine rastjerala nakon 22 sata s obrazloženjem kako su oni imali dopuštenje boraviti na tom prostoru samo do 20 sati.


Prije povratka na trg tisuće prosvjednika je u koloni prošlo banjoluičkim ulicama zaustavljajući se pred sjedištima tijela entitetske vlasti te pred Radio-televizijom RS (RTRS) pred kojom su uzvikivali kako je to »tvornica laži«.


Tijekom tog pohoda spriječili su i održavanje koncerta Harisa Džinovića koji je trebao nastupiti a jednom od gradskih trgova.


Dodik drži kako je nedopustivo to što se Džinovića nije pustilo da pjeva i to vidi kao narušavanje prava građana Banje Luke.


Kazao je kako stoga bilo kakvi budući prosvjedi trebaju biti zabranjeni jer se Banjaluka treba vratiti uobičajenom životu.


Dodikova je ocjena kako su prosvjedi skupine »Pravda za Davida« potpuno ispolitizirani odnosno kako je kontrolu nad njima preuzela oporbena parlamentarna Partija demokratskog progresa (PDP).