Intervju za N1

Dodik: Sve ove godine su pokazale da BiH nema unutarnje kapacitete da funkcionira. RS je država, a BiH državna zajednica

P. N.

Foto Reuters

Foto Reuters

Nije bilo godine kada se nešto ozbiljno nije pokretalo protiv Dodika. Činjenica je da protiv Dodika nije izrečena niti jedna kaznena prijava. Jedino sam prekršajne prijave dobivao zbog prebrze vožnje



Nisam zadužen da se bojim i nemam nikakvog straha. Mislim da je priča o hapšenju više pokriće za one koji su htjeli zaustaviti referendum. Sada pokušavaju napraviti nekakav novi aranžman. Zar misle da će se država napravit političkim proganjanjem lidera jednog naroda, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske u emisiji Pressing televizije N1.


Bojite li se smjene? Hoće li Vas smijeniti visoki predstavnik Valentin Inzko?


Na izborima za dvije godine mi ističe mandat za predsjednika RS, ali se više ne mogu kandidiirati. Osjećam se dovoljno mlad i mislim da sam u najboljim godinama za politiku tako da ću se kandidirati za neku drugu poziciju. Inzko ne može donijeti odluku o mojoj smjeni. Ima plaću od 24.000 KM, a strahuje da će Bošnjaci izvesti 10.000 ljudi ispred njegove kancelarije pa je zgodno da prijeti Dodiku i RS-u. Nikada mi nije bilo važno koja je sila ispred mene ako sam svjestan koga branim. Nije bilo godine kada se nešto ozbiljno nije pokretalo protiv Dodika. Činjenica je da protiv Dodika nije izrečena niti jedna kaznena prijava. Jedino sam prekršajne prijave dobivao zbog prebrze vožnje.




Mnogi smatraju da bi osvojili izbore u Srbiji, ukoliko bi se kandidirali…


To najbolje govori o mome radu.


VSTV-a BiH podnio je disciplinsku tužbu protiv glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH Gorana Salihovića. Mnogi smatraju da zahvaljujući upravo njemu niste do sada optuženi?


Ne poznajem Salihovića i nikada ga nisam sreo. Moj stav o Sudu i Tužiteljstvu BiH je vrlo jasan.


SNSD je najavio da će 2018. raspisati referendum o izlasku RS iz BiH. Ostajete li i dalje pri tome stavu?


Naš stav će se znati te godine. Mi nismo nikakvi avanturisti i destrukcivci nego smo ozbiljna stranka. Ako bude potrebe bit će još referenduma do 2018. i pokazali smo da ih možemo organizirati.


Da li je ovaj referendum bio samo probni za onaj pravi – o otcjepljenju?


Te priče su glupost. Zašto nama treba trening? Što se tiče nas ne trebamo trenirati jer smo vrlo sposobni i organizirani. Mi se borimo za naša prava. Nikada nismo rekli da je BiH nemoguća. BiH po Ustavu, ona iz Daytona je za nas moguća, ali BiH s destrukcijom prava RS i korigiranjem i nasiljem visokog predstavnika nije prihvatljiva.


Je li je RS država?


Naravno da je država, a BiH je državna zajednica.


Da li je Vaš krajnji cilj otcjepljenje RS?


Politika je dio uzročno-posljedičnih odnosa. Sve ove godine su pokazale da BiH nema unutarnje kapacitete da funkcionira. Bošnjačka javnost očekuje da će visoki predstavnik učiniti situaciju u kojoj će donijeti odluke nauštrub jednog naroda. Nisu svi spremni živjeti u takvoj situaciji. Dodik je uvijek radio sve po zakonu i to mi je do sada spasilo glavu.


Kako komentirate izjavu Sefera Halilovića da bi u slučaju rata RS nestala za 10-15 dana?


Slušao sam tu priču i ranije pa me nije iznenadila. Predstavnici Bošnjaka su to i ranije govorili.