Spriječimo kraj

Dobitnici Nobelove nagrade pozivaju na zabranu nuklearnog oružja

Hina

Reuters

Reuters



Čelnica skupine koja je ove godine osvojila Nobelovu nagradu za mir pozvala je u nedjelju nuklearne zemlje da usvoje UN-ov Sporazum o zabrani nuklearnog naoružanja kako bi se spriječio »naš kraj«.


Odbor za dodjelu Nobelove nagrade ove je godine Nobelovu nagradu za mir dodijelio Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja (ICAN).


ICAN je Nobelovu nagradu dobio za 10-godišnju kampanju ukidanja atomskog oružja. Izabran je između 318 kandidata.




ICAN je koalicija 468 nevladinih organizacija iz više od 100 zemalja. Bori se za provedbu UN-ova Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja, koji su u srpnju usvojile 122 države. Da bi stupio na snagu, ratificirati ga mora 50 država, a do sada su to učinile samo tri – Sveta Stolica, Tajland i Gvajana. Sporazum nisu potpisale niti bi se odnosio na bilo koju državu koja već ima nuklearno oružje. Beatrice Fihn, izvršna direktorica ICAN-a, pozvala ih je da to učine.


»To pruža izbor. Izbor između dva moguća kraja: kraja nuklearnog oružja ili našeg kraja«, kazala je Fihn u svom govori na svečanosti dodjele Nobelove nagrade za mir u Oslu.


»Sjedinjene Države, izaberite slobodu umjesto straha. Rusijo, izaberi razoružanje umjesto razaranja. Britanijo, izaberi vladavinu zakona umjesto represije«, dodala je ona i zatim pozvala Francusku, Kinu, Indiju, Pakistan, Sjevernu Koreju i Izrael da učine isto.


Vjeruje se da Izrael posjeduje nuklearno oružje iako to nije potvrdio niti zanijekao.


»Trenutak panike ili nemarnosti, pogrešno izrečena ili interpretirana izjava ili povrijeđen ego mogu nas lako dovesti do razaranja cijelih gradova«, dodala je.»Proračunata vojna eskalacija može dovesti do nasumičnih masovnih ubojstva civila«.

Fihn je održala izlaganje zajedno sa Setsuko Thurlow, 85-godišnjakinjom koja je preživjela napad na Hiroshimu 6. kolovoza 1945, i sada je aktivistkinja ICAN-a. Thurlow se prisjetila napada na Hirošimu.


Sjedinjene Države, Britanija i Francuska poslale su na svečanost dodjele Nobelove nagrade za mir diplomate nižeg ranga, što je Fihn nazvala »nekom vrstom prosvjeda«.