Meng Wanzhou

Direktorica Huaweija puštena na uvjetnu slobodu

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Meng Wanzhou morat će isplatiti jamčevinu u iznosu od 10 milijuna dolara, vratiti svoje dvije putovnice, boraviti u jednoj od svojih dviju nekretnina u Vancouveru i nositi elektroničku narukvicu za praćenje njezina kretanja.



VANCOUVER – Sud u Vancouveru naredio je da se dužnosnicu kineskog Huaweija pusti na uvjetnu slobodu, nekoliko sati nakon potvrde uhićenja bivšeg kanadskog diplomata u Kini koja je Kanadi zaprijetila odmazdom, prenose mediji.


Na vrhuncu krize između Pekinga, Ottawe i Washingtona, kanadski sudac prihvatio je zahtjev za puštanjem na slobodu Meng Wanzhou (46), financijske direktorice kineskog tehnološkog diva, koja je uhićena 1. prosinca na zahtjev američkog pravosuđa.


SAD traži njezino izručenje zbog sumnje da je počinila prijevaru u cilju zaobilaženja američkih sankcija protiv Irana. Peking traži od Ottawe da je odmah pusti na slobodu.




Meng Wanzhou morat će isplatiti jamčevinu u iznosu od 10 milijuna dolara, vratiti svoje dvije putovnice, boraviti u jednoj od svojih dviju nekretnina u Vancouveru i nositi elektroničku narukvicu za praćenje njezina kretanja.


Ona je nekoliko sati nakon objave sudske odluke puštena na slobodu.


Huawei je pozdravio odluku suda, izrazivši u priopćenju “uvjerenost da će kanadsko i američko pravosuđe donijeti ispravan zaključak u ostalim etapama procedure” te nadu da će “slučaj biti brzo riješen”.


“Huawei poštuje sve važeće zakone i propise u 170 zemalja i regija u kojima poslujemo, uključujući zakone o kontroli izvoza i sankcije UN-a, SAD-a i EU-a”, naglasila je kompanija.


Prvo saslušanje za izručenje kineske dužnosnice zakazano je za 6. veljače.


SAD treba do tada dostaviti kanadskom pravosuđu kompletnu dokumentaciju o zahtjevu za njezinim izručenjem.


Nekoliko sati prije objave odluke, Kanada je potvrdila da je u Kini uhićen Michael Kovrig, Kanađanin koji je radio za think-tank Međunarodnu kriznu skupinu iz Bruxellesa.


Uhićen je u ponedjeljak navečer u Pekingu.


Taj stručnjak za sjeveroistočnu Aziju, bivši diplomat u Pekingu, Hong Kongu i UN-u, privremeno je izaslan u Kinu iz ministarstva vanjskih poslova, bez diplomatskog statusa i plaće, rekao je jedan neimenovani dužnosnik kineske vlade.


Premijer Justin Trudeau rekao je da je upoznat s tim slučajem, ne povezujući ga sa slučajem dužnosnice Huaweija niti s kineskim prijetnjama odmazdom.