Seoba naroda zbog Brexita?

Dio britanskog establišmenta u panici: Što će biti s našim državljanima u EU

Irena Frlan Gašparović

Hoće li britanski kišobran biti dovoljno velik da zaštiti sve zainteresirane / Foto REUTERS

Hoće li britanski kišobran biti dovoljno velik da zaštiti sve zainteresirane / Foto REUTERS

Tri milijuna građana EU-a živi u Ujedinjenom Kraljevstvu, u pitanju su njihova radna mjesta, mirovine i zdravstvena skrb



ZAGREB – Uoči početka pregovora o uvjetima izlaska Velike Britanije iz Europske unije, tri milijuna državljana EU-a u Britaniji i još milijun Britanaca diljem Unije živi u velikoj neizvjesnosti: hoće li nakon Brexita njihova prava – pravo na rad, boravak, mirovinu, ostati ista kao i dosad ili će im se život iz temelja promijeniti. I kad će uopće doznati što ih nakon Brexita čeka. Sva ta (neodgovorena) pitanja zadnjih su dana izazvala žustre rasprave u britanskom Domu lordova, kao i u Europskom parlamentu.


Gornji dom britanskog parlamenta zadao je prošle srijede udarac vladi Therese May, prihvativši amandman kojim se od vlade traži da zajamči prava državljana EU-a koji žive u Britaniji u roku od tri mjeseca od aktiviranja članka 50. Lisabonskog ugovora. Aktiviranjem tog članka pokrenut će se formalni pregovori o britanskom napuštanju EU-a.


Princip reciprociteta


Premijerka May namjeravala je to učiniti što prije, već u prvoj polovini ožujka. No, zbog odluke lordova morat će pričekati da se tzv. zakon o Brexitu vrati na ponovnu raspravu u donji dom parlamenta. Britanski mediji izvješćuju da je vlada razočarana zahtjevom Doma lordova, ali neće popustiti i ne namjerava zagarantirati prava unaprijed, prije nego što to postane tema pregovora između Londona i Bruxellesa. Amandman Doma lordova teško može proći u donjem domu parlamenta gdje konzervativci imaju većinu.




Britanska vlada u više je navrata ponovila da pitanje državljana EU-a, kojih u Britaniji živi oko tri milijuna, najviše Poljaka, oko 900 tisuća, želi rješavati paralelno s pitanjem sudbine oko milijun Britanaca koji su trajno nastanjeni u EU. Najviše Britanca, oko 300 tisuća, živi u Španjolskoj. London želi da, u pregovorima o Brexitu, za svoje državljane u EU-u izbori ista prava kakva će osigurati Europljanima na »otoku«. To, međutim, ljude ostavlja u neizvjesnosti koja bi u najgorem slučaju mogla potrajati do dvije godine, koliko bi trebali trajati pregovori o izlasku Britanije iz EU-a. No, kako izvješćuje britanski »Guardian«, ministar zadužen za Brexit David Davis poručio je da vlada želi to pitanje riješiti što prije, i to ne samo pitanje prava na boravak, o čemu se najviše govori, nego i druga pitanja, poput pristupa zdravstvenoj skrbi ili prava na mirovinu.


Stečena prava


I zastupnici Europskog parlamenta traže da se neizvjesnost prekine. Među njima i oni iz Velike Britanije koji su u nedavnoj raspravi na tu temu upozoravali na birokratske prepreke s kojima se Europljani već sada susreću. Primjerice, ako žele prijaviti trajno boravište moraju ispuniti formulare na 85 stranica. Dok je Britanija dio EU-a, Europljani nisu dužni predavati zahtjeve za trajno boravište, no sve je više onih koji to ipak čine jer smatraju da tako štite stečena prava bez obzira na ishod pregovora o Brexitu. Britanska eurozastupnica Catherine Bearder poručila je, pak, kako prima tužne poruke građana koji žive u Britaniji i diljem Europe: »Oni su naši liječnici, medicinske sestre, trgovci, studenti, učitelji. Oni ne služe za cjenkanje«, upozorila je obje strane.