Slijepa ulica

Dio britanskih zastupnika pokušat će suspendirati Brexit. Theresa May sutra objavljuje svoje sljedeće korake

Hina

Reuters

Reuters

May je u utorak pretrpjela teški poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njezine stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom



Britanska premijerka Theresa May pokušat će bilateralnim sporazumom s Irskom riješiti problem spornog zaštitnog mehanizma koji je zapreka prihvaćanju sporazuma o razdruživanju Britanije i Europske unije u britanskom parlamentu, prenio je list Sunday Times.


List je prenio u nedjelju da premijerkini suradnici smatraju kako bi dogovor s Irskom uklonio razloge protivljenja Demokratske unionističke stranke DUP, koja održava manjinsku vladu Therese May na vlasti, kao i pobunjenika u vlastitoj Konzervativnoj stranci, njezinu planu o brexitu.


U irskom izdanju Sunday Timesa prenosi se neimenovani visoki izvor u irskoj vladi po kojemu prijedlog o bilateralnom sporazumu »nije nešto što bismo razmatrali« a drugi visoki politički izvor kazao je da to ne bi bilo prihvatljivo Europskoj komisiji.




May je u utorak pretrpjela teški poraz u parlamentu kada su velikom većinom glasova članovi njezine stranke kao i drugi zastupnici odbacili plan o brexitu koji je dogovorila s Bruxellesom.


To je ostavilo Britaniju suočenu s mogućnošću izlaska iz Europske unije za nešto više od dva mjeseca bez ikakva dogovora.May bi u ponedjeljak trebala objaviti koji su joj sljedeći koraci.

Mnogi konzervativci i DUP protive se zaštitnom mehanizmu na kojemu Europska unija ustrajava kao jamstvu da se neće uspostaviti tvrda granica između Irske i Sjeverne Irske.


Nešto ranije u subotu irski ministar vajnskih poslova Simon Coveney kazao je da Dublin »potpuno« podupire dogovor o razvodu koji je dogovoren s britanskom vladom uključujući dogovor o zaštitnom mehanizmu za granicu između dvije Irske.


Sunday Times je prenio i da će se skupina britanskih zastupnika sastati u nedjelju kako bi proučila načine na koje parlament može suspendirati brexit oduzimajući tako britanskoj vladi kontrolu nad postupkom.