Anketa

Dio Amerike Trumpa smatra boljim predsjednikom od onoga koji je ukinuo ropstvo

P. N.

FOTO/whitehouse.gov

FOTO/whitehouse.gov

Prema anketi, 87 posto republikanaca odobrava Trumpove poteze otkako je ušao u Ovalni ured. 



Nova anketa koju je proveo The Economist u suradnji s YouGov-om, otkriva da 53 posto republikanaca vjeruje da je Donald Trump bolji predsjednik od Abrahama Lincolna, prenosi UNILAD. 


Ovo je uvjerenje različito od onog kojeg zastupaju demokrati. Njih 94 posto je odabralo Lincolna kao boljeg predsjednika. Kada se pregledaju ukupni rezultati, 75 posto Amerikanaca je ipak glasalo za Lincolna pored Trumpa. 


Lincoln je od 1847. do 1849. godine bio član američkog Kongresa i bio je glasan protivnik uvođenju ropstva na područjima SAD-a. 1854. godine je oštro napao “Kansas-Nebraska Act” kojim se omogućilo ropstvo u sjeverozapadnom dijelu zemlje. Iste godine sudjeluje u osnivanju Republikanske stranke i kao njezin kandidat na izborima 1860., postaje izabran za predsjednika SAD-a.




Kada je na funkciju predsjednika države stigla osoba koja se javno protivila ropstvu, poslan je znak za pobunu robovlasničkom Jugu. Do ožujka 1861. godine, sedam je južnih država napustilo Uniju i osnovalo Konfederaciju s Jeffersonom Davisom na čelu. Iste godine počinje građanski rat koji završava pobjedom Unije i oslobađanjem crnih robova. 


Lincoln je za predsjednika izabran ponovno na izborima 1864., a ubijen je godinu dana kasnije u atentatu u kazalištu. 


FOTO/Commons Wikimedia


FOTO/Commons Wikimedia



Prema anketi, 87 posto republikanaca odobrava Trumpove poteze otkako je ušao u Ovalni ured. Vjeru u predsjednika im nisu oslabili ni zahtjevi za njegovim opozivom, kao niti mnoštvo drugih kontroverzi po kojima je postao poznat tijekom mandata. 


Na društvenim se mrežama pojavilo mnoštvo komentara korisnika koju su naprosto zgroženi činjenicom da više od pola republikanaca stavlja Trumpa ispred povijesne ličnosti kakav je bio Lincoln.  Twitter je tako prepun oznaka “53% Republicans” u kojima korisnici ove mreže izražavaju nezadovoljstvo i nevjericu. 


Politički analitičar za CNN, Joe Lockhart, objavljuje: “Republikanska stranka je bila Lincolnova stranka. Ali kada 53% republikanaca misli da je Trump bolji od Lincolna, to je stranka neznanja, homofobije i bijelog nacionalizma.


“53% republikanaca misli da je Donald Trump bolji predsjednik od Abrahama Lincolna. Ja… ne mogu… čak i sada… Mnogi od ovih ljudi imaju posao. Rade s teškom opremom. Slobodno se kreću u društvu. Može li to biti sigurno?”, objavio je izvršni direktor, David Rothkopf.


FOTO/Twitter


FOTO/Twitter



“53% republikanaca očito ne zna tko je bio Abraham Lincoln”, stoji u jednom od komentara kojeg prati urnebesni “gif” gdje kip Abrahama Lincolna američkom predsjedniku i njegovoj supruzi, pokazuje srednji prst.