Izvanredno stanje

Diljem SAD-a prosvjedi protiv Trumpove odluke

Hina

Reuters

Reuters



Tisuće prosvjednika okupilo se u ponedjeljak u gradovima diljem Sjedinjenih Država kako bi izrazili podršku migrantima i osudili proglas o izvanrednom stanju predsjednika Donalda Trumpa kako bi izgradio zid na granici s Meksikom.


Više od 1,000 ljudi prosvjedovalo je na njujorškom Union Squareu, a njih stotine su se okupile u Washingtonu i Chicagu te deseci u drugim gradovima kako bi na Dan Predsjednika prozvali Trumpa da je zlouporabio moć, uzurpirao Kongres i stvorio krizu.


Organizatori MoveOn.org naglasili su kako je 250 događaja planirano diljem SAD-a.




Trump je u republikanskoj stranci izgradio snažnu političku bazu tvrdolinijaša protiv nezakonitih migracija, naglasivši da je zid potreban kako bi se zaustavio kriminal i priljev nelegalnih droga.


Prizvao je izvanredne ovlasti u petak nakon što je Kongres odbio njegov zahtjev za 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je obećao u kampanji 2016. godine. Njegov potez za cilj mu ima omogućiti da troši novac koji je odobrio Kongres za druge namjere.


Taj će potez vrlo vjerojatno dobiti i pravni epilog.


U New Yorku prosvjednici su imali natpise poput »Opoziv« i »Hitni slučaj? Nazovi 0800-STABILAN-GENIJE«, rugajući se Trumpovoj narcisoidnosti.


»Užasan je to presedan, a ideja da ćemo potrošiti toliko novca na nešto poput toga, a imamo toliko većih problema, užasna je«, rekla je članica skupine »Ustani i odupri se« na anti-Trump prosvjedu.


Melissa Levy planirala je ići kod zubara, no umjesto toga povela je svoje dvije kćeri (11 i 15 godina) na prosvjed. Levy se opisala kao kćer preživjele žrtve Holokausta te je rekla kako je otac njene djece migrant te da su migranti »srce i duša ove zemlje«.


»Bijesna sam i zgrožena. Pojam da bi predsjednik imao smjelost da potkopa sve ‘provjere i ravnoteže’ koje je uredio naš Ustav je vrlo uznemirujući«, rekla je Levy.


Oko 10 protu-prosvjednika u New Yorku držalo je transparente Trumpove kampanje za izbore 2020. godine i skandirali su »izgradi zid«. Policija ih je udaljila od glavnog prosvjeda.


U Chicagu su prosvjednici imali transparente poput »Dump Trump« (odbaci Trumpa), »Lažna uzbuna« i skandirali su »Bez zida, bez straga, migranti su dobrodošli ovdje«.


Cheryl Krugel-Lee, 32-godišnja studentica, povela je svoju četverogodišnju kćer na prosvjed kako bi joj postavila primjer.


»Trumpova administracija zgrabila je moć, a to je nemoralno i nezakonito«, poručila je Krugel-Lee.