Drugo sveeuropsko istraživanje

Desni centar u Europi prešao u vodstvo; u Hrvatskoj ‘neriješeno’

Jasmin Klarić

Electionista za Hrvatsku ne predviđa značajnije promjena u odnosu na ožujak, kad su konstatirali da će mandate podijeliti liste desnog i lijevog centra



ZAGREB Desni centar je prešao u vodstvu i po drugom sveeuropskom anketnom izračunu popularnosti stranaka pred izbore za EU parlament. Dok su u ožujku, po predviđanju internetskog servisa electionista Europska pučka stranka (EPP) i socijalisti (S&D) bili potpuno poravnati sa po 204 mandata, desni centar je, po travanjskom istraživanju na 212, a S&D na 205 mandata.


Razlika od sedam mandata je manja od jedan posto ukupnog broja mjesta u europskom parlamentu (751), pa je očito da su sve opcije i dalje otvorene. Autori istraživanja, koje se ravna po prosjecima nacionalnih anketa, objašnjavaju porast EPP-a prije svega rastom rejtinga stranaka iz te grupacije u Austriji i Poljskoj.



1. EPP – Europska pučka stranka (HDZ, HSS): 212 (+8 u odnosu na ožujak)




2. S&D – Socijalisti (SDP): 205 (-1)


3. ALDE – Liberali (IDS, HNS, HSLS): 60 (-12)


4. GUE/NGL – Ujedinjena ljevica/Nordijska zelena ljevica (Laburisti): 56 (-3)


5. ECR – Europski konzervativci i reformisti (HSP AS): 43 (-2)


6. Zeleni/EFA – (ORaH): 42 (=)


7. EFD – Europa slobode i demokracije: 34 (+3)


8. Nezavisni/ostali: 99 (+7)


(*u zagradama su imena značajnijih hrvatskih stranaka koje pripadaju navedenoj europskoj grupaciji)



Na trećem mjestu su liberali (ALDE) sa 60 mandata, a četvrta je Ujedinjena europska ljevica sa 56 mandata. Nezavisni, odnosno kandidati stranaka i lista koje nisu u europskim grupacijama broje čak 99 mandata, većina kojih dolazi iz Francuske, gdje jača ultradesni Nacionalni front, te Italije, gdje dobar rezultat ostvaruje populistički Pokret pet zvijezda predvođen Beppeom Grillom. Iz ove dvije zemlje moglo bi doći više od trećine od 99 nezavisnih mandata u EU parlamentu.


Electionista za Hrvatsku ne predviđa značajnije promjena u odnosu na ožujak, kad su konstatirali da će mandate podijeliti liste desnog i lijevog centra.


Na prošlim izborima za Europski parlament, 2009. godine, EPP je odnio uvjerljivu pobjedu, osvojivši 265 mandata, dok su socijalisti ostali daleko iza sa 184 zastupnika.