Sasuli kamenje i petarde na židovske posjetitelje

Deseci Palestinaca ranjeni na Platou džamija

Hina

Plato džamija muslimani nazivaju "Plemenitim svetištem", a židovi "Brdom hrama". To sveto mjesto islama i judaizma izvor je gotovo svakodnevnih napetosti između dviju zajednica. U podnožju platoa nalazi se Zid plača



Glasnogovornik izraelske policije rekao je da su Palestinci sasuli kamenje i petarde na policiju pošto je ona omogućila židovima obilazak tog mjesta.


Policija je odgovorila zaglušujućim granatama i zatvorila to sveto mjesto na kojem se nalazi Zlatna kupola (ili Kupola na stijeni) te džamija Al-Aksa.


Deseci Palestinaca ranjeni su gumenim mecima, a mnogi su pohrlili u džamiju Al Aksu znajući da u njoj ne mogu biti uhićeni.




Plato džamija muslimani nazivaju “Plemenitim svetištem”, a židovi “Brdom hrama”. To sveto mjesto islama i judaizma izvor je gotovo svakodnevnih napetosti između dviju zajednica.


U podnožju platoa nalazi se Zid plača.


Nemuslimani mogu obići Plato džamija, ali židovi ondje ne smiju moliti. Židovi nacionalisti zahtijevaju da im se omogući molitva na tom mjestu i često pokušavaju ući.


Židovi od ponedjeljka navečer slave blagdan Pashe, prema Bibliji u spomen na izlazak židova iz Egipta.


Pet pripadnika židovske krajnje desnice pripremali su se u ponedjeljak upravo na Platou žrtvovati janje prema drvenom ritualu no uhićeni su, objavila je policija.