Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. veljače 2020.
Položio prisegu

De Blasio preuzeo dužnost gradonačelnika New Yorka

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. siječanj 2014. u 11:16 2014-01-01T11:16:39+01:00

Službena inaugurnacija odžat će se u podne po mjesnom vremenu u gradskoj vijećnici

NEW YORK Bill de Blasio u svom je domu nešto nakon ponoći položio prisegu kao gradonačelnik New Yorka a službena inaugurnacija odžat će se u podne po mjesnom vremenu u gradskoj vijećnici.

Svečanost će voditi bivši predsjednik Bill Clinton a Blasio će tijekom prisege položiti ruku na Bibliju koja je nekada pripadala Franklinu Delanu Rooseveltu.

De Blasio je 6. studenoga 2013. osvojio više od 73 posto glasova birača, a njegov republikanski suparnik Joe Lhota dobio je 24 posto, nakon dvanaestogodišnje vlasti Michaela Bloomberga.

New York nije imao demokratskog gradonačelnika nakon Davida Dinkinsa 1989. a takva pobjeda nije zabilježena od demokrata Edwarda Kocha 1985., ali tada je bila riječ o reizboru.

De Blasio (52) koji je dosad bio pučki pravobranitelj, nadmoćno je pobijedio u svim newyorškim općinama, osim u republikanskom uporištu Staten Islandu. Na svojoj prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izbora on je istaknuo je da mu glatka pobjeda daje jasan mandat za ispravljanje nejednakosti u gradu u kojemu se blagostanje mora dijeliti.

Odlučan u nakani da bude čovjek "promjena koje vode napretku" De Blasio je vodio kampanju s izrazito ljevičarskim idejama, obećavši da će oporezovati najbogatije kako bi financirao vrtiće za svu djecu iznad 4 godine, osudivši strašne nejednakosti u svakodnevici New Yorka u kojemu živi oko 400.000 milijunaša a 21 posto ljudi živi ispod praga siromaštva.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.