Borbe oko smjera Turske

Davutoglu: Novi Ustav bit će sekularan

Hina

Davutoglu Foto Reuters

Davutoglu Foto Reuters

Nekoliko prosvjeda odvijalo se u utorak u cijeloj Turskoj, ponekad žestoko rastjeranih od policije, osuđujući kontroverznu izjavu predsjednika parlamenta Ismaila Kahramana koji se zauzeo za "religiozni ustav"



Sekularizam će ostati u nacrtu ustava koji izrađuju islamsko-konzervativna vlada u Turskoj, izjavio je u srijedu premijer Ahmet Davutoglu nakon žive rasprave koju je potaknuo predsjednik parlamenta izrazivši svoje protivljenje.


“U novom ustavu koji pripremamo, nalazit će se načelo sekularizma kako bi se zajamčila sloboda vjeroispovijesti građana te kako bi država bila na jednakoj razdaljini od svih vjera”, kazao je Davutoglu u javnom govoru u Ankari.


“Temeljna načela države za nas nisu tema rasprave”, naglasio je šef vlade.




Nekoliko prosvjeda odvijalo se u utorak u cijeloj Turskoj, ponekad žestoko rastjeranih od policije, osuđujući kontroverznu izjavu predsjednika parlamenta Ismaila Kahramana koji se zauzeo za “religiozni ustav”.


Kahraman je član vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.


“Kao muslimanska zemlja, zašto bismo trebali biti u situaciji u kojoj se povlačimo iz religije? Muslimanska smo zemlja. Prije svega drugog, sekularizam se ne smije nalaziti u novom ustavu”, rekao je Kahraman izazvavši smjesta negodovanje laičkih krugova i čitave parlamentarne oporbe.


AKP se također ogradio od Kahramana. “Predsjednik našeg parlamenta izrazio je vlastito mišljenje”, reagirao je predsjednik Erdogan, u posjetu Hrvatskoj.


Od dolaska na vlast AKP-a 2002., osporavatelji ga optužuju da želi islamizirati tursko društvo.