Srbijanski šef diplomacije

Dačić: Nisam čuo da je netko u Srbiji pretučen samo zato što je gledao Dinamo

Hina

REUTERS

REUTERS



Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u nedjelju je komentirao izjavu hrvatske predsjednice »da nije svaki incident etničkog karaktera«, istaknuvši da nije čuo da je u Srbiji neko pretučen samo zato što je gledao Dinamo te dodao da bi takve incidente u Hrvatskoj trebalo »jednostavno osuditi«, prenosi Tanjug.


»Nisam čuo da je u Srbiji netko pretučen jer je gledao Dinamo (…) u Hrvatskoj bi takve incidente jednostavno trebali osuditi«, rekao je Dačić za TV Pink.


Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u petak je, vezano uz napade na Srbe kod Knina, kazala kako osuđuje svako nasilje uvijek i svugdje no i dodala kako se »ne može svaki incident koji se dogodi između hrvatskih građana raznih nacionalnosti kvalificirati a priori kao etnički incident odnosno etnički motivirano nasilje«.




Kazala je da neće dopustiti da se to radi u Hrvatskoj jer je »vrlo neugodno i neodgovorno kada političari počnu komentirati i etiketirati te incidente zanemarujući ili stvarne činjenice koje su utvrđene službenom istragom ili uopće ne brinući o tim činjenicama«.


»To je vrlo opasno jer to izaziva novu spiralu nasilja, netolerancije i izgreda. Takvu vrstu političke neodgovornosti neću dopustiti«, rekla je Grabar Kitarović za Dnevnik HTV-a.Dačić pak smatra da u Hrvatskoj postoji kontinuitet antisrpske kampanje, bez obzira je li u tijeku neka kampanja za izbore ili nije.

»Oni negiraju svoje zločine iz prošlosti, a inzistiraju na zločinima Srba iz 90-tih. Mi trebamo imati zajedničku poziciju, da osuđujemo sve zločine«, rekao je Dačić, zapitavši se je li normalno da u 2019. još uvijek o tome pričamo i »želimo li i danas živjeti u plemenskim sukobima«.


Podsjetio je na inicijativu jednog od kandidata za predsjednika Hrvatske, bivšeg premijera Zorana Milanovića koji je na toj dužnosti posjetivši Beograd predložio da se odnosi normaliziraju tako što bi se o problemima razgovaralo po košarama, gdje bi u jednoj bila pitanja iz prošlosti, u drugoj sadašnji, a u trećoj prilike da se surađuje u budućnosti.To je, kako je ocijenio Dačić, »u biti jedini dobar pristup da bi imali bolje odnose«.

On je također podsjetio da će Hrvatska 1. siječnja preuzeti predsjedanje EU-om i da bi Zagreb trebao imati »šire poglede«.


Gostujući na TV Pink, Dačić nije propustio spomenuti i Nezavisnu Državu Hrvatsku (NDH), kazavši da Hrvatska dio kontinuiteta ima i s NDH koja nije stvorena »dekretom iz Berlina«, a sezala je do Zemuna, Novog Sada i Šapca.


Smatra da su NDH i Nedićev režim u Srbiji tijekom Drugog svjetskog rata neusporedivi, jer, kako je rekao, »Nedić nema zločina prema Hrvatima, nego prema Srbima«.Također je ustvrdio da Srbija nikada nije rehabilitirala bilo kakve marionetske režime, ni ljude koji su bili u službi okupatora u Drugom svjetskom ratu, dodavši da je on izbacio sliku Milana Nedića iz zgrade Vlade Srbije.