Diplomatski spor

Dačić: Nećemo mijenjati svoja politička stajališta u vezi Stepinca

Hina

Reuters

Reuters

Ponovivši kako je svih ovih godina suradnja dviju države bila dobra dok nije počelo «s veličanjem ustaškog pokreta«, Dačić je upitao da li u Hrvatskoj odista misle da će netko iz Srbije hvaliti Stepinca



BEOGRAD Šef srbijanske diplomacije Ivica Dačić ocijenio je u ponedjeljak dobrom dosadašnju suradnju Zagreba i Beograda, »sve dok u Hrvatskoj nisu počeli veličati ustaški pokret«, te dodao da Srbija neće mijenjati svoje političke stavove glede kardinala Alojzija Stepinca.


Dačić je, komentirajući današnju izjavu hrvatskog ministra vanjskih poslova Davora Stiera, istaknuo da Srbija neće mijenjati svoje političke stavove.


Stier je danas izjavio kako se iz Srbije kuka »zato što su (iz Hrvatske) odbili zahtjev za bilateralni susret, ali da su o tome morali razmisliti ranije, prije nego su napadali kardinala Stepinca«.




Ponovivši kako je svih ovih godina suradnja dviju države bila dobra dok nije počelo «s veličanjem ustaškog pokreta«, Dačić je upitao da li u Hrvatskoj odista misle da će netko iz Srbije hvaliti Stepinca.


On je na tiskovnoj konferenciji s ministrom vanjskih poslova Konga, komentirajuci najnovije prijepore s hrvatskim kolegom ironično rekao: «Veoma smo se rastužili, to je veliki udarac za srpsku diplomaciju. Cijela Srbija je potresena«.


Novo zatezanje odnosa između Beograda i Zagreba počelo je prošlog tjedna, nakon otkrivanja spomenika kardinalu Alojziju Stepincu u Osijeku. Nakon što je Dačić optužio Hrvatsku za podizanje spomenika »ratnom zločincu» Stier je odbio prijedlog srbijanskog kolege za bilateralni sastanak, a Dačića nazvao »komunističkim aparatčikom«.