Demonstracije izmakle kontroli

DOLJE KORUPCIJA! Više od 450 ozlijeđenih u protuvladinom prosvjedu u Rumunjskoj, među njima tridesetak policajaca

Hina

Reuters

Reuters

Brojnim ozlijeđenima morala se pružiti medicinska pomoć nakon što su udisali suzavac koji su koristile snage reda, dok su drugi natučeni, po bolničkim izvorima. Tridesetak ljudi je privedeno



BUKUREŠT Više od 450 osoba ozlijeđeno je a tridesetak privedeno u prosvjedu protiv lijeve vlade koji je izmakao kontroli u petak navečer u Bukureštu, objavila je u subotu policija.


Brojnim ozlijeđenima morala se pružiti medicinska pomoć nakon što su udisali suzavac koji su koristile snage reda, dok su drugi natučeni, po bolničkim izvorima.


Tridesetak policajaca također je među ozlijeđenima, 11 hospitalizirano.


Rumunjska, prosvjed


Rumunjska, prosvjed





Kritizirana od oporbe desnog centra zbog intervencije silom, policija je odgovorila da je djelovala »postupno i proporcionalno« kao odgovor na žestoke napade nekoliko desetaka huligana.


Približno 80.000 Rumunja, među kojima tisuće iseljenika koji su se posebno za tu priliku vratili u zemlju, neki u pratnji djece, okupilo se na Trgu pobjede kako bi osudili »korupciju« vlade.


Više desetaka ih je pokušalo razbiti policijski kordon bacajući kamenje i boce s vodom u pravcu snaga reda.


Snage reda odgovorile su suzavcem te šmrkovima s vodom kako bi ispraznili trg.


Predsjednik desnog centra Klaus Iohannis, u otvorenom sukobu sa socijaldemokratskom vladom, osudio je »brutalnu i neproporcionalnu intervenciju žandarmerije«, pozivajući ministricu unutarnjih poslova Carmen Dan da se »izjasni o tijeku događaja«.


Rumunjska, prosvjed


Rumunjska, prosvjed