Uzvratni susret ove jeseni

DOK SE SVI PITAJU ŠTO JE TO BILO U HELSINKIJU… Trump pozvao Putina u SAD, unatoč kritikama demokratske oporbe

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Američka demokratska oporba smatra da više ne bi smjelo biti razgovora u četiri oka između Trumpa i Putina, dok se ne utvrdi što je točno bilo rečeno na summitu u finskoj prijestolnici



MOSKVA, 20. srpnja 2018. (Hina/AFP) – Američki predsjednik Donald Trump pozvao je ruskog vođu Vladimira Putina da posjeti SAD, dok se javnost i dalje pita što se točno dogodilo i što je točno izrečeno na njihovom prvom summitu u Helsinkiju prije nekoliko dana.


Bijela kuća objavila je u četvrtak da je Trump pozvao Putina da posjeti Washington ove jeseni. Ruski veleposlanik u SAD-u Anatolij Antonov rekao je u petak da je Rusija spremna razgovarati o predloženom novom sastanku između Putina i Trumpa, objavila je agencija Interfax.


»Ruska strana uvijek je bila otvorena za takve prijedloge«, rekao je Antonov novinarima u Moskvi. Antonov tvrdi da se Rusija viktimizira iz američkih unutarnjopolitičkih razloga, odnosno trenutno zbog izbora u studenom. Potom će biti mir, kaže Antonov, a tema Rusije ponovno će se pojaviti s novim predsjedničkim izborima.




Američka demokratska oporba smatra da više ne bi smjelo biti razgovora u četiri oka između Trumpa i Putina, dok se ne utvrdi što je točno bilo rečeno na summitu u finskoj prijestolnici.


»Dok ne saznamo što se dogodilo na dvosatnom sastanku u Helsinkiju, predsjednik više ne bi smio imati razgovore u četiri oka s Putinom«, rekao je demokratski senatar Chuck Schumer u priopćenju. »U SAD-u, Rusiji ili bilo gdje drugdje«, dodao je.


Antonov je rekao da je jedna od tema kojom su se dva predsjednika bavila na summitu bili konkretni prijedlozi oko rješavanja sukoba na istoku Ukrajine. »O tom se problemu raspravljalo, izneseni su konkretni prijedlozi oko rješenja tog pitanja«, izjavio je, upitan jesu li dva predsjednika raspravljala o sukobu na istoku Ukrajine.


»S ruske strane, izneseno je nekoliko ozbiljnih prijedloga«, kazao je on naglasivši da »nije bilo nikakvog tajnog sporazuma«.