Borbe odnose civilne živote

Crveni križ: U Ukrajini u tijeku građanski rat

Hina

Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) smatra da je Ukrajina, gdje traje sukob, u stanju građanskog rata i poziva je »sve strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo«, priopćio je u srijedu



ŽENEVA – Međunarodni odbor Crvenoga križa (ICRC) smatra da je Ukrajina, gdje traje sukob, u stanju građanskog rata i poziva je »sve strane da poštuju međunarodno humanitarno pravo«, priopćio je u srijedu.


Označavanje ukrajinskog sukoba građanskim ratom važno je zato što omogućuje sudski progon počinitelja teških kaznenih djela iz područja međunarodnog humanitarnog prava, poput ratnih zločina, napose na međunarodnim kaznenim sudovima.


ICRC je o svom stajalištu glede Ukrajine obavijestio obje strane u sukobu, ali ga dosad nije iznio u javnost.»Borbe na istoku Ukrajine i dalje odnose civilne živote pa odlučno tražimo od svih strana da poštuju međunarodno humanitarno pravo poznato i kao pravo oružanih sukoba«, rekao je, prema priopćenju, direktor operacija ICRC-a Dominik Stillhart.

»Ta pravila i načela vrijede za sve strane u oružanom sukobu u Ukrajini, koji nije međunarodni (uobičajen naziv je građanski rat), i nameću ograničenja što se tiče sredstava i načina ratovanja kojima bi se sukobljene strane mogle koristiti«, dodao je.




Međunarodno humanitarno pravo određuje da se mora poštovati i štititi civile i sve koji ne sudjeluju ili više ne sudjeluju u neprijateljstvima, poput bolesnika, ranjenika i zatvorenika te se s njima u svim okolnostima mora postupati s dostojanstvom.


Teškom povredom međunarodnog humanitarnog prava smatraju se mučenje i neljudsko postupanje sa zatvorenicima, silovanje, napadi na civile, nasilne seobe stanovništva, otmice i vrbovanje djece – vojnika.


Temelj međunarodnog humanitarnog prava jesu četiri Ženevske konvencije iz 1949., dva dodatna Protokola iz 1977. i dodatni Protokol iz 2005.