"Velika jabuka" bira gradonačelnika

“Crveni” de Blasio najbliži gradonačelničkoj fotelji New Yorka

Denis Romac

Bill de Blasio trebao bi, prema svim predizbornim anketama, biti prvi demokrat od konca osamdesetih godina na drugoj najvažnijoj političkoj funkciji u Sjedinjenim Državama



Prvi put od konca osamdesetih godina – i nakon čak tri mandata Michaela Bloomberga i dva mandata Rudyja Giulianija – New York bi danas trebao dobiti demokratskog gradonačelnika. Prema svim predizbornim anketama, dosad nepoznati političar i deklarirani ljevičar Bill de Blasio uvjerljivo vodi ispred svojih protukandidata, što je potvrdio i prvi izborni krug u rujnu kada je de Blasio osvojio 40 posto glasova.


De Blasio je osvojio povjerenje Njujorčana hrabro progovorivši o interesima siromašnih, zapostavljenih i zanemarenih, kao i o pravima manjina, koji su rijetko u fokusu američkih političara, no mediji su ga proglasili lijevim populistom. Štoviše, novinari su otkrili da je u mladosti podržavao sandiniste, da je na komunističkoj Kubi proveo medeni mjesec te da je kao student posjetio Sovjetski Savez, i to iste godine (1983.) kada je tadašnji predsjednik Ronald Reagan Sovjetski Savez nazvao »carstvom zla«, zbog čega ga nazivaju »ljubimcem komunista«.


U kampanji je de Blasio obećao oporezivanje bogatih, a tako prikupljen novac usmjerio bi na financiranje vrtića za djecu. Obećava i izgradnju socijalnih stanova za siromašne, iako mnogi sumnjaju da će se nakon pobjede sjećati svojih obećanja.


Odbacuje Bloomberga




Kandidat demokratske stranke snažno je raskrstio s nasljeđem svog bogatog prethodnika za koje de Blasio tvrdi da je koristilo isključivo bogatašima na Manhattanu. Među najveća Bloombergova postignuća navode se zabrana pušenja i zakon o obveznom brojanju kalorija, što ga je New York donio za njegova mandata.


»De Blasio pobjeđuje zato što je Njujorčanima pružio priliku da odbace Bloombergovu politiku«, napisala je u New York Timesu kanadska spisateljica i novinarka Chrystia Freeland, nazivajući utrku u New Yorku »trijumfom populista nad plutokratima«.


A plutokrat je ovdje Bloomberg, američki multimilijarder i filantrop, čije je vlastohleplje de Blasio odlično iskoristio kako bi se profilirao kao sušta suprotnost aktualnom gradonačelniku, kojemu je politička funkcija – jedna od najvažnijih u Americi – poslužila samo zato da bi zaokružio svoje bogatstvo i moć. Bloomberg je, podsjetimo, 2008. godine inicirao promjenu gradskog ustava kako bi dobio pravo na treći mandat, čime je upropastio i ambiciju predsjednice gradskog vijeća Christine Quinn da postane prva žena na čelu New Yorka, jer mu je u tome udovoljila.


Put do pobjede de Blasiju otvoren je nakon sramotnog poraza nesuđenog kandidata demokratske stranke i kongresnika Anthonyja Weinera, nakon afere u kojoj je otkriveno da je mladim djevojkama slao poruke i fotografije eksplicitnog sadržaja.


Tamnoputa supruga


Slabe izglede daju i Joeu Lhoti, republikanskom protukandidatu, iako je ovaj izlijepio New York plakatima kojima plaši Njujorčane da će de Blasio New York vratiti u sedamdesete i osamdesete, kada su gradske ulice bile pune kriminala. De Blasio, naime, najavljuje reformu sustava policijskog pretraživanja sumnjivaca, za koji smatra da je usmjeren upravo na pripadnike manjina, afroameričke i latinoameričke.


De Blasio je bio na čelu kampanje Hillary Clinton u utrci za Senat, zbog čega je dinastija Clinton danas među onima koji podržavaju njegovu kandidaturu. Najvjerojatniji budući gradonačelnik dosad nije bio na visokim funkcijama, bio je gradski vijećnik i ombudsman – zbog čega se mnogi pitaju je li kadar upravljati gradskom vlasti s 300 tisuća zaposlenih i proračunom od 72 milijarde dolara – a birače je osvojio i vlastitom životnom pričom. Naime, oženjen je s tamnoputom Chirlane McCray, pjesnikinjom i feministkinjom, s kojom ima 15-godišnjeg Dantea, simpatičnog dječaka s afro frizurom.


Osim za gradonačelnika New Yorka, danas se održavaju i izbori za guvernera Virdžinije, važne američke države koju je Obama doveo u demokratski tabor, u kojoj se očekuje pobjeda demokrata Terryja McAuliffeja, i New Jerseyja, gdje najavljuju glatku pobjedu umjerenog republikanca Chrisa Christieja.