Terorizam ili "terorizam"

Crnogorski državni tužitelj Katnić: Organizatori pokušaja napada na Crnu Goru su ruski nacionalisti

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

»Postoji osnovana sumnja da se radi o političkoj strukturi, i da bi jedna osoba, koja bi došla na binu u 23 sata, preuzela vlast nad političarima, građanima i teroristima, i zapovijedila nasilan ulazak u Skupštinu«, rekao je Katnić.



PODGORICA – Crnogorski specijalni državni tužitelj Milivoje Katnić izjavio je u nedjelju na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji da su ruski nacionalisti glavni organizatori pokušaja terorističkog napada na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. listopada. »Organizatori su ruski nacionalisti.


Cilj je bio da zaustave Crnu Goru na njenom euroatlantskom putu i posebice zaustave njen ulazak u NATO«, kazao je Katnić na izvanrednoj konferenciji za novinare. Po njegovim riječima, radi se o dvije osobe iz nacionalističkih struktura Rusije, koji su, kako je kazao, »smatrale da se vlast u Crnoj Gori ne može smijeniti na izborima, već samo nasilno«.


Katnić je izjavio da je na prostoru Crne Gore, Srbije i Rusije bila formirana kriminalna skupina koja je planirala teroristički napad u Crnoj Gori 16. listopada i likvidaciju premijera Mila Đukanovića. Međutim, rekao je da u ovom trenutku nema dokaza da su državne strukture Rusije, Srbije i Crne Gore uključene u te planove.




»Nemamo nikakvih dokaza da je država Rusija na bilo koji način involvirana.«


Tužiteljstvo je na izvanrednoj konferenciji za novinare pokazalo fotografije i video snimke zaplijenjenih predmeta, koje su im dostavile srbijanske vlasti. Riječ je, među ostalim, o policijskim uniformama i opremi, žici, lisicama, metalnima palica, telefonima motorola dometa pet kilometara, praćkama s metalnim kuglicama itd. Glavni državni tužitelj Ivica Stanković i Katnić kazali su da postoji sumnja da je jedna politička grupacija iz Crne Gore uključena u organiziranje napada.


»Postoji osnovana sumnja da se radi o političkoj strukturi, i da bi jedna osoba, koja bi došla na binu u 23 sata, preuzela vlast nad političarima, građanima i teroristima, i zapovijedila nasilan ulazak u Skupštinu«, rekao je Katnić.


Stanković je kazao da se obraća javnosti zbog informacija koje su se pojavile, a koje nanose štetu postupku koji je u tijeku. »Kako se u dijelu javnosti pojavljuju informacije da je riječ o insceniranom događaju odlučno demantiramo takve tvrdnje i napominjem da za sve do sada poduzete korake tužiteljstvo ima dokaze«, rekao je Stanković.