Repovi izbora

Crnogorska oporba zbog pokušaja državnog udara ne priznaje rezultate izbora

Hina

Reuters

Reuters

Međunarodni promatrači priopćili su u ponedjeljak da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani po svim međunarodnim demokratskim pravilima



Crnogorska oporba, kada je uvidjela da ne može sastaviti novu vladu nakon parlamentarnih izbora održanih u nedjelju, odlučila je u ponedjeljak navečer da neće priznati izborne rezultate.


Koalicija »Ključ«, Socijaldemokratska partija (SDP), Demokratski front (DF) i Demokratska Crna Gora neće priznati rezultat nedjeljnih izbora, objavio je u ponedjeljak navečer portal »Vijesti«.


Te stranke dogovorile su se na sastanku da ne priznaju rezultat jer se na izborni dan, kako navode, dogodio pokušaj državnog udara i to je, tvrde, utjecalo na rezultat izbora.




U nedjelju je uhićeno 20 državljana Srbije zbog sumnje da su pripremali kaos na ulicama Podgorice i u cijeloj Crnoj Gori te napade na institucije i samog premijera Mila Đukanovića. Sumnja se, kako je priopćila policija, da su namjeravali prvo preuzeti automatsko oružje, a potom u izbornoj noći napasti institucije sustava, policiju i predstavnike državnih organa.


Oporbene stranke, kako navode Vijesti, suglasne su da rezultate ne treba priznati, »imajući u vidu da su ovaj izborni proces pratile takve zlouporabe, koje su po sadržaju i broju nadmašile sve prethodne u izbornim procesima u povijesti parlamentarizma Crne Gore.


Koalicija Ključ, SDP, DF i Demokrati suglasni su da osobito treba imati u vidu činjenicu da je pokušan državni udar.


«Jasno je, da se u atmosferi državnog udara na dan izbora ne mogu održati slobodni, fer i pošteni izbori«, naveo je izvor «Vijesti« sa sastanka.Demokratska partija socijalista (DPS) premijera Mila Đukanovića osvojila je najviše zastupničkih mandata, 36, te bi sa svojim tradicionalnim koalicijskim partnerima mandatima manjinskih stranaka i Socijaldemokratima (SD) mogla formirati novu vladu.

»Vijesti« doznaju da oporba inzistira da neovisna komisija, u okviru koje treba uključiti i predstavnike međunarodne zajednice, preispita i utvrdi sve činjenice u vezi sa navedenim državnim udarom i javnosti priopći tko su izvršitelji, a tko nalogodavci tog kaznenog djela.


U predizbornoj kampanji čelnici DF-a javno su govorili da će izbore priznati jedino u slučaju njihove pobjede, što su i učinili.


Međunarodni promatrači priopćili su u ponedjeljak da su parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani po svim međunarodnim demokratskim pravilima.