Zločini Petera Searsona

Crkva ignorirala pedofiliju: Australski svećenik zlostavljao djecu uz prijetnju oružjem

Hina

Prosvjed žrtava pedofilije i njihovih obitelji pred povjerenstvom za istragu zločina u Australiji / Reuters

Prosvjed žrtava pedofilije i njihovih obitelji pred povjerenstvom za istragu zločina u Australiji / Reuters

»Bio je to jedan od »najgorih ljudi« koje sam susreo, rekao je kardinal Pell. Njegovo ponašanje je bilo »odvratno«, rekao je kardinal George Pell i ustvrdio da tada nije znao za Searsonove zločine o čemu bi mogao znati više danas pokojni nadbiskup Frank Little.

SYDNEY Visoki vatikanski dužnosnik u srijedu je pred povjerenstvom za istragu zločina pedofilije u Australiji svjedočio u slučaju naoružanog svećenika pedofila, a zbog izjave da su biskupi prikrivali zločine, žrtve su zatražile sastanak s papom Franjom.Australski kardinal George Pell (74), bivši nadbiskup Melbournea, a danas u Vatikanu pročelnik Tajništva za gospodarstvo, tri dana svjedoči videovezom pred Kraljevskim povjerenstvom o pedofilskim zločinima.

Pell je u utorak razljutio žrtve kada je izjavio da ga nisu zanimali postupci Geralda Ridsdalea, osuđenog svećenika pedofila te rekao da je crkvena hijerarhija počinila »goleme greške« i »katastrofalan« izbor kada je odlučila ne vjerovati zlostavljanoj djeci, piše agencija Reuters.


Povjerenstvo, koje istražuje kako je australska Katolička crkva odgovorila na optužbe za pedofiliju protiv svećenika za zlostavljanja počinjena većinom 70-ih godina, u srijedu je ispitivala Pellova saznanja o svećeniku Peteru Searsonu koji se koristio oružjem.


»Bio je to jedan od »najgorih ljudi« koje sam susreo, rekao je kardinal Pell.




Unatoč dokazima koji su se gomilali o njegovu čudnom ponašanju 80-ih godina, Crkva nije reagirala.


Jedna žrtva ispričala je kako je Peter Searson prijetio vatrenim oružjem i prisiljavao djecu da kleče između njegovih nogu tijekom ispovijesti koju je snimao magnetofonom.


Njegovo ponašanje je bilo »odvratno«, rekao je Pell i ustvrdio da tada nije znao za Searsonove zločine o čemu bi mogao znati više danas pokojni nadbiskup Frank Little.


Searson je umro 2009., a bio je osuđen samo jednom 1997. i to za tjelesni napad na 12-godišnjeg dječaka.


Povjerenstvo je saslušalo niz tužbi za spolno zlostavljanje. Jedna od njih govori da je Searson ubio mačku tako što ju je držeći za rep zavitlao preko ograde, da je pokazivao tijelo mrtvaca u lijesu djeci i prijetio djevojčici nožem u prsa.


Od početka saslušanja, kardinal Pell je rekao da su mu najmanje dvojica nadbiskupa i drugi članovi crkvene hijerarhije lagali jer su šutjeli o tim zločinima.


»To je je čudan svijet. Svijet zločina i prikrivanja. Ljudi nisu željeli poremetiti status quo«, rekao je kardinal Pell.


U utorak je Pell izazvao veliko negodovanje javnosti kada je svjedočeći pred povjerenstvom o pedofilskim zločinima bivšeg svećenika Geralda Ridsdalea rekao: »Tužna je to priča i nije me puno zanimala«.


Ridsdale je od 1993. u zatvoru, osuđen po više od 100 točaka optužnice za napad i zlostavljanje djece.


S obzirom da Pell obavlja visoku dužnost u Vatikanu njegovo svjedočenje pred Australskim kraljevskim povjerenstvom ima daleko šire implikacije odgovornosti crkvene hijerarhije za zločine protiv djece.


Tijekom Pellova svjedočenja žrtve su objavile izjavu kojom su od Pape zatražile sastanak kako bi se uspostavili sustavi »da se nikada više ne ponove zločini« zlostavljanja djece.