Veliki iskorak

Čović zadovoljan rezultatima HDZ BiH, predlaže objedinjavanje lokalnih i općih izbora

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

»Jako smo zadovoljni. Imali smo i izraženiji plan no 18 načelnika općina je veliki iskorak u odnosu na prethodne izbore«, kazao je Čović novinarima u Sarajevu gdje je po prvi puta komentirao rezultate nedjeljnih izbora



SARAJEVO Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović kazao je u ponedjeljak kako je veoma zadovoljan rezultatima što ih je njegova stranka ostvarila na nedjeljnim općinskim izborima u toj zemlji, no istodobno je ocijenio kako učestali izborni ciklusi u njoj nisu dobro rješenje te kako bi ubuduće lokalne izbore trebao odravati zajedno s općima svake četiri godine.


»Jako smo zadovoljni. Imali smo i izraženiji plan no 18 načelnika općina je veliki iskorak u odnosu na prethodne izbore«, kazao je Čović novinarima u Sarajevu gdje je po prvi puta komentirao rezultate nedjeljnih izbora.


Prije četiri godine HDZ BiH dobio je načelnike u 14 općina, a Čović podsjeća kako ove godine nije bilo izbora u Mostaru, dok će oni u Stocu vjerojatno biti ponovljeni zbog izgreda u izbornom danu, a s te dvije sredine HDZ BiH također računa kao na značajna uporišta svojih birača.




Čović je istaknuo kako je njegova stranka zajedno s partnerima osigurala i značajno sudjelovanje u brojnim općinskim vijećima.


»Više me raduje sudjelovanje u svim vijećima ne samo gdje smo dominantna većina, nego i u mješovitim sredinama poput Posavine, Vareša i Usore«, kazao je Čović pozvavši istodobno sve zainteresirane za suradnju unutar hrvatskog političkog spektra da to učine u pripremama za izbore 2018. godine.


Zajedničkim bi nastupom, drži Čović, hrvatske stranke ostvarile još bolje rezultate.


Lokalni i općinski izbori u BiH još od 1996. godine održavaju se u odvojenim četvorogodišnjim ciklusima pa je ta zemlja svake dvije godine u nekoj od izbornih kampanja.


Čović drži kako to nije dobro rješenje te kako bi se izboru ubuduće trebali održavati u istom razdoblju. Iznio je prijedlog da se to učini već 2018. godine i da se tada zajedno s općim planiraju i provedu i novi lokalni izbori.


HDZ BiH priprema se takvu inicijativu uputiti u razmatranje parlamentu BiH.


»Vidjet ćemo hoće li ostali to podržati. Ako se prihvati moramo riješiti izborno zakonodavstvo što prije«, kazao je Čović.


Izborni zakon BiH svakako se mora mijenjati jer u njega treba ugraditi rješenje koje bi omogućilo i provedbu izbora u Mostaru, a postoji i obveza konačne provedbe presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci. U pitanju je presuda kojom je BiH još 2009. dobila obvezu iz izbornog zakonodavstva ukloniti diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina pri kandidiranju za članove Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda državnog parlamenta.


Raniji pokušaji dogovora o tom pitanju nisu dali rezultate no Vijeće za europske poslove (GAC) je u rujnu rješavanje ovog problema ponovo istaknulo kao uvjet za napredak BiH na putu ka eventualnom članstvu u Uniji.


Čović je najavio kako će se stoga ponovo otvoriti pregovori o načinu biranja članova Predsjedništva BiH i zastupnika u Domu naroda, a cilj je postići konačni dogovor početkom 2017. godine.


Ukoliko se to riješi bio bi otvoren put da BiH do kraja naredne godine stekne status kandidata za članstvo u Uniji.


»O konkretnom rješenju će se pregovarati, no osnova postoji«, kazao je Čović ističuči kako nema kandidatskog statusa bez rješenja tog pitanja.