Nepravedno natjecanje

Članica promatračke misije: Na turskom referendumu je sumnjivo dva i pol milijuna glasova

Hina

Reuters

Reuters

»Radi se o činjenici da zakon dopušta samo službene glasačke omotnice. No najviše izborno tijelo je usprkos tome odlučilo, protivno zakonu, da se prihvaćaju i omotnice bez službenog žiga«, rekla je Korun



Na nedjeljnom referendumu u Turskoj na kojem je tijesno izglasano proširenje predsjedničkih ovlasti Tayyipu Erdoganu bilo je do 2,5 milijuna sumnjivih biračkih listića, istaknula je u utorak za ORF radio Alev Korun, austrijska članica promatračke misije Vijeća Europe.


Promatračka misija Vijeća Europe, vodeće institucije za ljudska prava na kontinentu, već je objavila kako taj referendum smatra nepravednim natjecanjem. Kampanja potpore promjenama turskog ustava dominirala je medijima, a uhićenje novinara i zatvaranje medija ušutkalo je drugačija mišljenja, tvrde promatrači.


Korun je naglasila kako postoji problem i oko samog glasovanja.




»Radi se o činjenici da zakon dopušta samo službene glasačke omotnice. No najviše izborno tijelo je usprkos tome odlučilo, protivno zakonu, da se prihvaćaju i omotnice bez službenog žiga«, rekla je Korun.


»Postoje sumnje da se manipuliralo s oko 2,5 milijuna glasova«, tvrdi ta austrijska zastupnica Zelenih u parlamentu.


Dodala je kako je u većinski kurdskom gradu Diyarbakiru na jugoistoku Turske dvoje njezinih kolega zabranjen pristup biračkim mjestima, te je upozorila na snimke na društvenim mrežama na kojima se vide ljudi koji su glasovali više no jednom. Te se snimke još uvijek provjeravaju.


»Ove primjedbe treba shvatiti vrlo ozbiljno i one su u svakom slučaju toliko značajne da bi preokrenule rezultat glasovanja«, smatra Austrijanka.


Prokurdska oporbena Narodna demokratska stranka (HDP) objavila je kako se omotnice bez žigova odnose na 3 milijuna birača, što je dvostruko više od razlike u glasovima s kojom je Erdogan odnio pobjedu na referendumu.


Turski predsjednik odbacuje bilo kakvu kritiku glede nedjeljnog glasovanja.