Sve manji broj "plavaca"

Čistka u Turskoj: otpušteno 600 policajaca

Hina



ANKARA Turska vlada u srijedu je provela još jednu čistku u policiji, otpustivši i premjestivši gotovo 600 njezinih pripadnika u Istanbulu i u Ankari, zbog političko-financijskog skandala, pišu u srijedu glasila.


Od početka pravosudne istrage protiv više desetaka njegovih bliskih suradnika, islamsko-konzervativni premijer Recep Tayyip Erdogan provodi veliku čistku u policiji i u sudstvu u zemlji, optužujući ih da žele destabilizirati njegovu vladu koja je na vlasti od 2002.


U utorak ujutro, samo u Ankari je otpušteno ili premješteno 470 pripadnika nacionalne sigurnosti, časnika i običnih redarstvenika, izvijestila je informativna mreža NTV.




Petnaestak policajaca je zadesila ista sudbina u Izmiru, metropoli na zapadu Turske, prenosi novinska agencija Dogan.


U utorak navečer je stotinjak policijskih dužnosnika u Istanbulu primilo rješenja o raskidu radnog odnosa ili o premještaju, piše list Hurriyet na svojoj internetskoj stranici.


Nakon ovog novog vala otpuštanja i smjena, broj sankcioniranih policajaca, časnika i običnih policajaca, premašio je 2.000 od sredine prosinca, navode turske novine.


Vlada je istodobno počela čistku u sudstvu. U utorak navečer, premještaj je dobilo 96 sudaca i tužitelja u više gradova.


Erdogan već mjesec dana optužuje svoje bivše saveznike iz moćnog bratstva muslimanskog propovjednika Fethullaha Guelena da su se uvukli u policiju i u pravosuđe i da manipuliraju antikorupcijskim istragama protiv njegovih bliskih suradnika, prije lokalnih izbora u ožujku i predsjedničkih u kolovozu 2014.