Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
16. veljače 2019.
Pitanje granice

Cerar u pismu Plenkoviću predložio osnivanje povjerenstva za demarkaciju granice

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 18. listopad 2017. u 16:54 2017-10-18T16:54:37+02:00

 U pismu što ga je u ponedjeljak uputio hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću slovenski premijer Miro Cerar predložio je dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje, prenosi u srijedu Slovenska tiskovna agencija STA.

To povjerenstvo bi »u skladu s definiranom granicom započela proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučila i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno«, stoji u Cerarovu pismu, navodi STA koja je pismo dobila na uvid.
Slovenski premijer u pismu se zalaže za obnovu dijaloga, na način da se obje strane koncentriraju na provedbu arbitražne presude na kopnenom dijelu granice, kako ju je odredila arbitraža.

Što se tiče granice na moru, Cerar u pismu navodi da su je arbitri precizno odredili, koordinacije su poznate, što omogućuje »neposrednu provedbu« presude.
Unatoč tome, Cerar u svojoj poruci navodi da je potreban i razgovor o provedbi presude u onom dijelu koji se se odnosi na ono što se u presudi na engleskom naziva »junction area«. Riječ je o koridoru, svojevrsnoj morskoj »spojnici« kojim bi preko hrvatskih voda Slovenija imala pravo slobodne plovidbe, preleta i polaganja kabela prema otvorenom moru u Jadranu. Dio slovenske partlamentarne oporbe u prvim reakcijama na presudu arbitara izražavao je mišljenje da Slovenija tim koridorom »nije dobila ono što je očekivala« jer joj arbitražni sud nije dodijelio teritorijalni kontakt s otvorenim morem, nego samo svojevrstan slobodan režim prolaza i plovidbe u hrvatskim vodama.

Premijer Andrej Plenković, podnoseći u srijedu Hrvatskom saboru godišnje izvješće o radu govoreći o odnosima sa Slovenijom je rekao da je njegov poziv slovenskom premijeru na nastavak dijaloga o svim otvorenim pitanjima i dalje otvoren.
Ponovio je kako Hrvatsku odluka arbitražnog suda ne obvezuje i da je neće primijeniti.
Slovenskog premijera Miru Cerara pozvao je u Zagreb. »Dvije smo susjedne i prijateljske zemlje, dovoljno zrele da otvorena pitanja riješimo sami«, zaključio je premijer.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka