Aleksej Navaljni

Čelnik ruske oporbe osuđen na 30 dana zatvora

Hina

Aleksej Navaljni, Foto: REUTERS

Aleksej Navaljni, Foto: REUTERS

Četrdesetjednogodišnji bloger koji se istaknuo u borbi protiv korupcije, uhićen je u ponedjeljak poslijepodne pri izlasku iz svoje kuće



Čelnik ruske oporbe Aleksej Navaljni osuđen je u noći na utorak na 30 dana zatvora zbog toga što je pozivao na neodobrene prosvjedne skupove koji su se održali diljem zemlje, objavio je njegova glasnogovornica na Twitteru.


»Presuda: 30 dana«, napisala je Kira Jarmič.


Četrdesetjednogodišnji bloger koji se istaknuo u borbi protiv korupcije, uhićen je u ponedjeljak poslijepodne pri izlasku iz svoje kuće. Na sud u Moskvi priveden je zbog neposluha policiji i kršenja propisa o organiziranju javnih skupova.




Tisuće Rusa izašle su na ulice u ponedjeljak u desetak gradova, među ostalima u Sankt Peterburgu i u Moskvi blizu Kremlja gdje su specijalne policijske snage pokušale silom odbiti masu.


OVD-Info, neovisna organizacija za zaštitu ljudskih prava, rekla je za ruske medije da je 600 ljudi uhićeno u Moskvi, gdje je, po procjeni policije, na prosvjedima sudjelovalo oko 5000 ljudi.


Rusko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da je u Sankt Peterburgu na prosvjedu sudjelovalo 3500 ljudi, a uhićeno ih je petstotinjak.