Proturječne poruke

Čelnici zemalja eurozone razgovaraju o trećem paketu pomoći Grčkoj?

Hina

Reuters

Reuters

Zemlje eurozone razgovaraju o trećem paketu pomoći Grčkoj vrijednom 30 do 50 milijardi eura, izjavio je u ponedjeljak španjolski ministar financija, no dužnosnici EU-a kažu da se takvi razgovori ne vode



MADRID/ATENA  Zemlje eurozone razgovaraju o trećem paketu pomoći Grčkoj vrijednom 30 do 50 milijardi eura, izjavio je u ponedjeljak španjolski ministar financija, no dužnosnici EU-a kažu da se takvi razgovori ne vode.


Govoreći u Pamploni na sjeveru Španjolske, ministar Luis de Guindos rekao je da će novi plan biti fleksibilniji prema Grčkoj koja nema drugog izbora nego osloniti se na pomoć Europe.


No, glasnogovornica Jeroena Dijsselbloema koji predsjeda skupinom ministara financija eurozone, rekao je da se ne vode razgovori o trećem programu.




»Ministri financija eurozone ne razgovaraju o trećem paketu pomoći«, rekla je glasnogovornica Simone Boitelle.


Grčki ljevičarski premijer Aleksis Cipras iskoristio je televizijsko obraćanje u petak kako bi zanijekao da će njegovoj zemlji trebati novi program međunarodne pomoći.


Grčka je suočena s akutnim problemom financiranja, unatoč četveromjesečnom produžetku postojećeg paketa usuglašenog s eurozonom prošlog mjeseca. Zbog toga je Cipras morao odustati od ključnih obećanja iz predizborne kampanje.


Produžetak je spriječio kolaps bankarskog sektora, ali Grčka je i dalje suočena s padom prihoda i mogla bi bez gotovine ostati do kraja ožujka, a moguće i ranije.


Nova vlada u Ateni uvjerava da u ožujku može podmiriti sve svoje obveze, uključujući otplatu zajma od 1,5 milijardi eura Međunarodnom monetarnom fondu.


Zahtjev da Europska središnja banka kupi 1,9 milijardi eura vrijedne grčke obveznice neće biti ispunjen dok Grčka ne provede obećane reforme.


Atena je također zatražila dopuštenje da izda još kratkoročnih trezorskih zapisa, nakon što je dosegla granicu od 15 milijardi eura koju su postavili zajmoprimci. Eurozona je dala jasno do znanja da ne želi podizanje tog ograničenja.


Nizozemski ministar financija Dijsselbloem ponudio je mogući izlaz. On je u razgovoru za Financial Times rekao da bi inozemni kreditori mogli ovoga mjeseca isplatiti Grčkoj dio od preostalih 7,2 milijarde eura iz postojećeg programa, pod uvjetom da Atena počne provoditi nužne reforme.


Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je prošli tjedan istaknuo da Grčka neće dobiti nikakvu novu pomoć dok ne ispuni sve uvjete. Berlin je također isključio bilo kakvu mogućnost otpisa duga.


Dugoročno gledajući, europski dužnosnici kažu da će Grčkoj, koja je nesposobna za posuđivanje novca na tržištu, neizbježno trebati treći paket pomoći kako bi kupila vrijeme da stane na svoje noge.