Summit u Bruxellesu

Čelnici NATO-a žele pokazati spremnost suočiti se s prijetnjama, uključujući i one iz Rusije

Hina



BRUXELLES Čelnici NATO-a nastojat će, na svom sastanku na vrhu koji se održava u srijedu i četvrtak u Bruxellesu, pokazati svoje jedinstvo i spremnost da se suoče s globalnim prijetnjama, uključujući onu iz Rusije.


Istodobno, nastojat će umiriti američkog predsjednika Donalda Trumpa oko troškova za obranu, nakon njegovih opetovanih kritikama upućenih saveznicima vezano uz navodno nepoštenu raspodjelu troškova obrane. Te bi kritike, strahuju neki, mogle dovesti do američkog uzmicanja kada je u pitanju dosadašnja privrženost zajedničkoj obrani zemalja NATO-a.


Do Trumpovog posjeta Europi dolazi u trenutku rastućih napetosti između Washingtona i europskog kontinenta oko carina na čelik i aluminij koje je SAD nametnuo svojim saveznicima te usporedno s Trumpovom odlukom da se SAD povuče iz nuklearnog sporazuma s Iranom.  




NATO će željeti pokazati jedinstvo potpisivanjem dogovora o novim zajedničkim mjerama, među kojima je i inicijativa koja će omogućiti NATO-u da mobilizira 30 bataljuna kopnene vojske, 30 zrakoplovnih eskadrila i 30 ratnih brodova u roku od 30 dana.


Ove su mjere posljednji korak u nizu koji se poduzimaju zadnjih godina kako bi se podigla obrambena sposobnost NATO-a u odnosu na percipiranu agresiju koja dolazi od Rusije, nakon ruske invazije ukrajinskog poluotoka Krima 2014. te njezine potpore separatistima u istočnoj Ukrajini.


Sjevernoatlanski savez također pokreće novu misiju obuke u Iraku i povećava izdvajanja za sigurnosne snage angažirane u misiji u Afganistanu do 2024. kao dio napora u borbi protiv terorizma. 


Tijekom dvodnevnog NATO summita Makedonija će dobiti pozivnicu u članstvo nakon što je razriješen dugogodišnji nesporazum s Grkom oko imena te zemlje.


 


(Hina) xbr ybr