Rezultat cjelonoćne rasprave

Čelnici EU-a postigli kompromis oko migracija: Uspostava zatvorenih centara za azil na dobrovoljnoj osnovi

Hina

Reuters

Reuters

Zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni »u kontrolirane centre u državama članicama«. Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi



BRUXELLES Čelnici 28 država članica EU-a postigli su u petak u ranim jutarnjim satima nakon gotovo cjelonoćne rasprave kompromis oko pitanja migracija, dogovorivši uspostavu zajedničkih centara za obradu zahtjeva za azilom na dobrovoljnoj bazi te ograničavanje kretanja migranata unutar EU-a.


Tim kompromisom prevladano je protivljenje Italije, koja je blokirala usvajanje svih zaključaka ako se ne postigne dogovor o migracijama.


Zaključcima se kaže da bi migranti, koji su spašeni na moru u skladu s međunarodnim pravom, trebali biti primljeni »u kontrolirane centre u državama članicama«. Ti centri bi se uspostavili u onim članicama koje to žele, jedino na dobrovoljnoj osnovi.




U tim centrima, koji će imati »punu potporu EU-a, omogućit će se razlučivanje ilegalnih migranata, koji će biti vraćeni, od onih kojima je potrebna međunarodna zaštita.


»Sve mjere u kontekstu tih kontroliranih centara, uključujući premještanje i naseljavanje, bit će na dobrovoljnoj osnovi, bez prejudiciranja reforme Dublinske uredbe«, kaže se u zaključcima summita o migracijama, usvojenim nakon 9-satne rasprave, nešto prije 5 sati ujutro.


Čelnici su također pozvali Vijeće i Komisiju da što prije istraže koncept regionalnih platformi za iskrcavanje u suradnji s trećim zemljama i s Visokim povjereništvom UN-a za izbjeglice i Međunarodnom organizacijom za migracije.


Uz pomoć tih platformi za iskrcavanja »razbio bi se poslovni model krijumčara ljudima i tako spriječilo tragične gubitke života, eliminiranjem poticaja za kretanja na opasan put«, kaže se u zaključcima.


Čelnici su također dogovorili jačanje vanjskih granica i veća financijska sredstva za Tursku, Maroko i druge sjevernoafričke zemlje radi sprečavanja ilegalnih migracija prema Europi.


Talijanski premijer Guiseppe Conte izrazio je zadovoljstvo i rekao da »Italija više nije sama«.


»Bili su to dugi pregovori, ali mi smo zadovoljni«, rekao je Conte. Dodao je da dogovoreni kompromis uključuje »načelo da svi brodovi moraju poštovati zakone, dakle i nevladine organizacije, da se ne miješaju u operacije obalne straže na libijskom obali«.


Italija je prigovarala nevladinim organizacijama da krše zakone, uključuvanjem u akcije spašavanja izbjeglica na moru.


Postignuti kompromis ne uključuje dogovor oko sustava azila, o čemu nema suglasnosti među članicama EU-a, ali predstavlja ključni, iako nepotpuni odgovor na pitanje koje u ovom trenutku najviše dijeli Europsku uniju.