Uspostava diplomatskih odnosa

Castro traži ukidanje embarga u cilju normalizacije odnosa sa SAD-om

Hina

Reuters

Reuters

Kubanski predsjednik Raul Castro u srijedu je od Sjedinjenih Država zatražio prekid embarga protiv Kube u cilju normaliziranja odnosa između dvije zemlje, priznavši da će taj put biti »dug i težak«

BELEN – Kubanski predsjednik Raul Castro u srijedu je od Sjedinjenih Država zatražio prekid embarga protiv Kube u cilju normaliziranja odnosa između dvije zemlje, priznavši da će taj put biti »dug i težak«.»Uspostava diplomatskih odnosa je početak jednog procesa u cilju normalizacije bilateralnih odnosa, ali ovo posljednje nije moguće sve dok postoji embargo«, izjavio je Castro na summitu Zajednice latinsko-američkih zemalja i Kariba koji se održava u Kostarici.

»Glavni problem nije riješen. Gospodarski, trgovinski i financijski embargo koji izaziva toliko ljudske i gospodarske štete i koji predstavlja kršenje međunarodnog prava mora se okončati«, poručio je kubanski čelnik.


Raul Castro je primio na znanje poziv američkog predsjednika Baracka Obame Kongresu glede ukidanja embarga na snazi od 1962. i pozvao ga da ode puno dalje, ocijenivši obećane mjere »ublažavanja« embarga »ograničenim«.


Također je upozorio da u SAD-u postoje snage koje žele uništiti započeti proces.