Kriza se nastavlja

Carlu Cottarelliju mandat, Italija pred novim izborima

Hina

Carlo Cottarelli / Foto: REUTERS

Carlo Cottarelli / Foto: REUTERS

U parlamentu ću predstaviti program koji, ako dobijem povjerenje, uključuje državni proračun za 2019. godine. Čim on bude usvojen, parlament se može raspustiti, a izbori biti početkom godine«, rekao je Cottarelli koji je radeći u MMF-u imao nadimak »škare« zbog rezanja javnih troškova



Talijanski predsjednik Sergio Mattarella usmjerio je u ponedjeljak zemlju prema prijevremenim izborima, imenujući bivšeg dužnosnika MMF-a za prijelaznog premijera sa zadaćom da pripremi izbore i sastavi državni proračun, pišu agencije.


Mattarellinom odlukom da mandat uruči Carlu Cottarelliju postavljena je pozornica za novu izbornu bitku koja će se vjerojatno voditi oko talijanske uloge u EU i eurozoni.


Cottarelli je novinarima rekao da će izbori biti najesen ili početkom iduće godine.




»U parlamentu ću predstaviti program koji, ako dobijem povjerenje, uključuje državni proračun za 2019. godine. Čim on bude usvojen, parlament se može raspustiti, a izbori biti početkom godine«, rekao je Cottarelli koji je radeći u MMF-u imao nadimak »škare« zbog rezanja javnih troškova.


Međutim, kako stvari zasad stoje, Cottarelli će teško dobiti podršku u parlamentu u kojem većinu imaju Pet zvijezda, Liga i Forza Italija bivšeg premijera Silvija Berlusconija.


»Ako ne dobijem povjerenje, vlada će ostavku dati odmah i obavljati tehničke poslova do izbora u jesen«, objasnio je Cottarelli.


»Želim naglasiti da će vlada biti neutralna i obećajem da se neću kandidirati na sljedećim izborima, niti će to učiniti bilo koji od članova moje vlade«, rekao je.


Realnost prijevremenih izbora uzdrmala je talijanska financijska tržiša jer bi oni de facto mogli postati referendum o talijanskom članstvu u eurozoni.


Nova talijanska politička kriza počela je izborima u ožujku poslije kojih nijedna politička grupacija nije mogla sastaviti većinu, a vrhunac je dosegla u nedjelju navečer kada je Mattarella odbio potvrditi predloženog euroskeptičnog ministra financija Paola Savonu u populističko desnoj vladi Pet zvijezda i Lige s mandatarom Giussepeom Conteom na čelu.


»Za to sam ministarstvo tražio političku figuru s autoritetom iz koalicijskih stranaka, koja ne slovi kao netko tko bi prešao određeni prag i izazvao izlazak Italije iz eurozone«, kazao je šef države u obraćanju naciji u nedjelju navečer.


Conte je odbio predložiti nekog drugog i vratio mu mandat.


Po talijanskom zakonu, predsjednik ima pravo staviti veto na sastav koalicijske vlade, ali to se rijetko koristi.


Po AFP-u, to se dosad dogodilo triput, uključujući 1994. godine kada je predsjednik Oscar Luigi Scalfaro zaustavio mandatara Silvija Berlusconija u pokušaju da za ministra pravosuđa imenuje svoga odvjetnika Cesarea Previtija.


Predsjednikova uloga u Italiji uglavnom je ceremonijalna, ali zbog ovlasti da amenuje vladu i mogućnosti da raspusti parlament, šef države u nerijetkim talijanskim političkim krizama često nastupa kao najvažniji faktor u njihovu rješavanju.


Čelnik Lige Matteo Salvini i čelnik M5S Luigi Di Maio gnjevno su reagirali na Mattarellinu odluku, ocijenivši da je predsjednik djelovao izvan ovlasti koje mu dopušta ustav.


Mattarella je bivši ustavni sudac.


Di Maio ga je svejedno optužio za izdaju države i kazao da ga treba opozvati. »Bili smo tek nekoliko koraka do formiranja vlade i zaustavljeni smo jer u našem kabinetu imamo ministra koji je kritičan prema EU-u. Želim da se ova ustavna kriza prebaci u parlament«, kazao je Di Maio.


Po članku 90. talijanskog ustava, parlament običnom većinom glasova može zatražiti opoziv predsjednika, ali onda o tome odlučuje ustavni sud.