Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
7. prosinca 2019.
Strah od novih terorističkih udara

Canberra objavila vodič za zaštitu od napada

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 20. kolovoz 2017. u 14:15 2017-08-20T14:15:00+02:00

»Mogu se postaviti betonske kocke, sjedala, umjetnička djela, stepenice, posude s cvijećem«, kazao je Turnbull novinarima

SYDNEY Australske vlasti objavile su u nedjelju vodič za sprečavanje terorističkih napada vozilima na javnim mjestima nakon takvih napada u Barceloni, Londonu, Berlinu i Nici.

Australska vlada naručila je izvješće o mjerama predostrožnosti koje treba poduzeti nakon napada u Nici, na jugoistoku Francuske, u kojem je poginulo 86 osoba 14. srpnja 2016.

»Kao što smo vidjeli u tragičnim događajima u Barceloni, Londonu, Parizu i Berlinu, teroristima su meta posjećena mjesta«, izjavio je premijer Malcolm Turnbull u priopćenju.

Vodič je namijenjen organizatorima događaja i lokalnim vlastima. Daje im savjete za procjenu osjetljivosti pojedinih punktova, uključujući za napade automobilom na prolaznike, te poboljšanje zaštite.

Među spomenutim mjerama spominju se postavljanje pregrada, kamera, stabala, kipova kao i prisustvo zaposlenika osposobljenih za brzu reakciju.

»Mogu se postaviti betonske kocke, sjedala, umjetnička djela, stepenice, posude s cvijećem«, kazao je Turnbull novinarima. »Sve to može biti vrlo diskretno«.

U napadima u kojima se vozilo zaletjelo u prolaznike u četvrtak i petak poginulo je 14 osoba u Barceloni i Cambrilsu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.