Strah od novih terorističkih udara

Canberra objavila vodič za zaštitu od napada

Hina

Reuters

Reuters

»Mogu se postaviti betonske kocke, sjedala, umjetnička djela, stepenice, posude s cvijećem«, kazao je Turnbull novinarima



SYDNEY Australske vlasti objavile su u nedjelju vodič za sprečavanje terorističkih napada vozilima na javnim mjestima nakon takvih napada u Barceloni, Londonu, Berlinu i Nici.


Australska vlada naručila je izvješće o mjerama predostrožnosti koje treba poduzeti nakon napada u Nici, na jugoistoku Francuske, u kojem je poginulo 86 osoba 14. srpnja 2016.


»Kao što smo vidjeli u tragičnim događajima u Barceloni, Londonu, Parizu i Berlinu, teroristima su meta posjećena mjesta«, izjavio je premijer Malcolm Turnbull u priopćenju.




Vodič je namijenjen organizatorima događaja i lokalnim vlastima. Daje im savjete za procjenu osjetljivosti pojedinih punktova, uključujući za napade automobilom na prolaznike, te poboljšanje zaštite.


Među spomenutim mjerama spominju se postavljanje pregrada, kamera, stabala, kipova kao i prisustvo zaposlenika osposobljenih za brzu reakciju.


»Mogu se postaviti betonske kocke, sjedala, umjetnička djela, stepenice, posude s cvijećem«, kazao je Turnbull novinarima. »Sve to može biti vrlo diskretno«.


U napadima u kojima se vozilo zaletjelo u prolaznike u četvrtak i petak poginulo je 14 osoba u Barceloni i Cambrilsu.