Potraga za 44 člana posade

CTBTO detektirao neuobičajen signal na mjestu nestanka argentinske podmornice

Hina

Reuters

Reuters

Posada je rekla da se objekt nije mogao identificirati te da se ne zna je li povezan s podmornicom ARA San Juan, koja je nestala prije tjedan dana. U podmornici je 44 ljudi



NOVO 18.15  Međunarodna organizacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa (CTBTO), koja vodi globalnu mrežu postaja za osluškivanje mogućih tajnih atomskih eksplozija, detektirala je prošlog tjedna »neuobičajen signal« u podmorju u blizini mjesta gdje je nestala argentinska podmornica, objavila je u četvrtak.


CTBTO ima sjedište u Beču i upravlja postajama opremljenim uređajima s hidrofonima, podmorskim mikrofonima koji skeniraju oceane tragajući za valovima zvuka.Dvije njezine postaje detektirale su neuobičajen signal, rekao je CTBTO u izjavi, dodavši da je informaciju prenio argentinskim vlastima koje koordiniraju potragu za podmornicom ARA San Juan na kojoj su bila 44 člana posade kada je nestala prošlog tjedna.Glasnogovornik argentinske mornarice ranije je u četvrtak rekao da je neuobičajen zvuk, detektiran u blizini posljednje poznate pozicije podmornice u južnom Atlantiku, bio »u skladu sa zvukom eksplozije«, no CTBTO je oprezniji glede mogućeg uzroka. »Mogao bi biti u skladu sa zvukom eksplozije no to nije sigurno«, rekao je agenciji Reuters Mario Zambolli, CTBTO-ov inženjer hidroakustike. Suglasio se s glasnogovornikovim opisom signala kao neuobičajenog i kratkog i dodao da uzrok nije bio prirodan.»Možemo izračunati i vrijeme kada se to dogodilo na tom mjestu, a to je tri i pol sata nakon posljednjeg kontakta s podmornicom, po onome što objavljuju mediji«, rekao je.Postaje koje su ga detektirale su međusobno vrlo udaljene, na Atlantiku i u Indijskom oceanu, dodao je.

NOVO 16.25 Argentinska mornarica u četvrtak je priopćila da analiza »hidroakustične anomalije« zabilježene na području gdje je argentinska podmornica bila 15. studenoga, na dan njezina nestanka, upućuje na »eksploziju«. 


Izvješće koje je argentinska mornarica zaprimila u četvrtak govori o »neuobičajenom, kratkom i silovitom događaju koji nije nuklearnog podrijetla i odgovara eksploziji«, rekao je glasnogovornik mornarice Enrique Balbi na tiskovnoj konferenciji.Rusija je u četvrtak objavila da je u Argentinu poslala ratni brod kako bi pomogla u potrazi za podmornicom San Juanom koja je prije osam dana nestala u južnom Atlantiku s više od 40 ljudi. »Rusija je ponudila pomoć u operaciji potrage i spašavanja«, rekao je Kremlj u priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora ruskog predsjednika Vladimira Putina i argentinskog kolege Mauricia Macrija u srijedu navečer, u kojemu mu je Putin potvrdio »svoju potporu«.Rusko ministarstvo obrane dodaje u četvrtak da je riječ o novom brodu za znanstveno istraživanje Jantar koji je plovio u vodama zapadne Afrike.Taj oceanografski brod ima opremu što omogućuje »potragu na dubini do 6.000 m«, ponajprije zahvaljujući dvjema minijaturnim podmornicama, dodaje ministarstvo u priopćenju koje prenose ruske novinske agencije. San Juan, podmornica argentinske mornarice, nestala je 15. studenog sa 44 člana posade i od tada joj se gubi trag. Ako je podmornica u zaronu, posada bi mogla ostati bez kisika jer je pričuva u načelu dostatna za sedam dana.U potrazi u koju su se već aktivno uključili Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Brazil i Čile, sudjeluje više od 4.000 ljudi na području velikom kao čitava Francuska.

NOVO 15.05  Objekt koji je zamijetio zrakoplov američke mornarice blizu lokacije posljednjeg javljanja argentinske podmornice nestale prošli tjedan nije podmornica, rekla je glasnogovornica američkog veleposlanstva u četvrtak.


Zrakoplov američke mornarice, koji se vratio u bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer, među desecima je argentinskih i stranih brodova i zrakoplova koji su uključeni u potragu. Sve je veća zabrinutost da se podmornici bliži zadnji dan sedmodnevne zalihe kisika.Argentinske vlasti analiziraju neobičnu buku otkrivenu pored područja odakle je podmornica, izgrađena u Njemačkoj, poslala posljednji put signal.Glasnogovornik mornarice Enrique Balbi rekao je u srijedu navečer da rezultati analize zvukova pod vodom detektiraju »zvučnu anomaliju« u tom području 15. studenoga ujutro, u isto vrijeme kad je podmornica nestala. Na ustrajanje da odgovori na pitanje bi li zvukovi mogli biti opisani kao eksplozija, Balbi nije odgovorio, a umjesto toga je rekao da vlasti i dalje istražuju zvukove.Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan, u kojoj su bile 44 osobi, čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu. Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juan, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana »za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom«, prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane’s Sentinel. Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio video snimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.»Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?«, rekla je žena jednog od mornara Macriju.Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njezina starost i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju.

BAHIA BLANCA Zrakoplov američke mornarice tijekom leta nad južnim Atlantikom otkrio je objekt pored područja odakle je posljednji put stigao signal s nestale argentinske mornarice, rekao je svjedok u četvrtak nakon leta.


Posada je rekla da se objekt nije mogao identificirati te da se ne zna je li povezan s podmornicom ARA San Juan, koja je nestala prije tjedan dana. U podmornici je 44 ljudi.


Zrakoplov, P-8A Poseidon, vratio se u svoju bazu u Bahia Blanci u Argentini u srijedu navečer.


Desetci zrakoplova i brodova tragaju za ARA San Juan čije rezultate sa strepnjom čeka rodbina mornara i cijela Argentina.


Ako je podmornica izgrađena u Njemačkoj i u službi već više od tri desetljeća potonula ili nije u stanju izroniti otkako je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga ona bi sada koristila posljednje od svojih sedmodnevnih zaliha kisika.


Plovilo je vjerojatno na morskom dnu jer je mehanizam za izranjanje ili pokvaren ili ga nije aktivirao član posade, rekao je pomorski istražitelj Fernando Morales Reutersu u telefonskom intervjuu.


Podmornica je bila na putu iz Ushuaia, najjužnijeg grada na svijetu, prema obalnom gradu Mar del Plati, nekih 400 km južno od Buenos Airesa, kada je izvijestila o električnom kvaru nakon čega je ubrzo nestala prošli tjedan. Podmornica je započela plovidbu 1983. a podvrgnuta je održavanju 2008. u Argentini.


Još je prerano odrediti uzrok nestanka ARA San Juan, ali je argentinska podmornička flota bila među vojnim oblastima najviše pogođenih nedostatkom financija.


U 2014. flota je provela ukupno 19 sati zaronjena u odnosu na potrebnih 190 dana »za ispunjavanje operacionalnih i potreba za obukom«, prema izvješću u svibnju 2016. specijalističke publikacije Jane’s Sentinel.Kratko prije nego je poslala svoju posljednju lokaciju 15. studenoga podmornica je izvijestila o nestanku električne energije.

Zabrinutost stanjem plovila isplivala je na površinu kada je list Perfil objavio video snimku napetog sastanka između Macrija i rodbine nekih od 44 člana posade.


»Treba li netko umrijeti da bi se stvari promijenile? Zar niste mogli uložiti u ovo ranije?«, rekla je žena jednog od mornara Macriju.


Macri je rekao kako je važna razina održavanja podmornice, ne njezina starost i da su vlasti uvjerene kako je plovilo u dobrom stanju.