Druga zemlja, drugi običaji

CIJELA DRŽAVA NA GODIŠNJEM Vlada uvela 10 neradnih dana, radnici u nevjerici: ‘Ne znam što ću sa sobom’

P. N.

Reuters

Reuters



Povodom obilježavanja abdikacije cara Akihita, kojeg će na prijestolju zamijeniti njegov najstariji sin Naruhito, Japanci će morati dane od 27. travnja do 6. svibnja provesti neradno, što mnoštvo neizlječivih radoholičara u ovoj zemlji doživljava sa stravom. Mnogi će pohrliti na turističko putovanje u inozemstvo, ali radnici plaćeni po satu se toliko ne vesele odmoru, prenosi Jutarnji.


Kako piše Guardian, ne vesele se ni mnogi roditelji zaposleni u uslužnom sektoru, jer brinu što će s djecom dok oni rade. Naime, tijekom 10 dana praznika djeci neće biti na raspolaganju uobičajena rješenja: produljeni boravak u školi ili vrtić.


Mnogi pak jednostavno nemaju nikakvu ideju što će raditi tijekom tih dodatnih neradnih dana. “Iskreno, ne znam kako da provedem vrijeme sad kad smo iznenadno dobili 10 dana praznika”, kazao je 31-godišnji Seishu Sato, zaposlenik financijske industrije. “Ako poželite otputovati, sve će biti svugdje krcato, a skočile su i turističke cijene. Mogao bih na kraju završiti kod roditelja.”




Japanske novine Asahi provele su anketu koja je pokazala da se 45% ispitanika “osjeća nesretno” kad je riječ o dugom odmoru, dok se tek 35% “osjeća sretno”.


Prema prošlogodišnjem istraživanju putničke agencije Expedia Japan, japanski radnici uzimaju manje plaćenih slobodnih dana od radnika u usporedivim zemljama. Prosječni Japanac koristi samo 10 dana slobodno, što je tek polovica od ukupnog broja dana koje imaju za godišnji odmor.


Gotovo 60% osjeća krivnju kad koriste plaćeni godišnji odmor, a mnogi kažu da je to zbog šefova koji ne gledaju s odobravanjem na izostanak s posla. U ponedjeljak je Japan usvojio zakonske odredbe kojima se ograničava radno vrijeme, uslijed rasta broja smrtnih slučajeva zbog pretjeranog rada (“karoši”).


Bez obzira na poslovičnu marljivost, u Japanu kao i u drugim zemljama nedostaje radne snage, pa su izmijenjeni imigracijski zakoni kako bi iz inozemstva moglo doći 340 tisuća radnika iz inozemstva u sljedećih pet godina, kako napominje Guardian.