Tajlandska drama

ČETVORICA DJEČAKA SPAŠENA IZ ŠPILJE: Spasitelji najprije izvlače fizički najslabije i najosjetljivije

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Operacija spašavanja prati se u cijelom svijetu, o čemu svjedoče brojne molitve i želje za sretnim okončanjem drame, koje pristižu putem društvenih mreža.



ZAGREB/BANGKOK – Četvorica od dvanaest tajlandskih dječaka spašena su iz špilje u koju su dospjeli sa svojim trenerom nogometa, u hrabroj akciji spasitelja, koji nastoje prekinuti dvotjednu agoniju dječjeg nogometnog tima.


Operacija spašavanja preostalih osam dječaka, među kojima neki vrlo slabi plivači, kao i njihovog trenera prekinuta je kako bi se spasiteljima dalo vremena, odnosno kako bi se osiguralo da spasitelji budu sigurni pri akciji spašavanja, u kojoj je jedan ronioc ranije već poginuo.


U akciji današnjoj akciji spašavanja sudjelujevalo je trinaest stranih ronitelja i pet članova elitne tajlandske jedinice mornaričkih SEAL-ova.




– U smislu vremenski prilika, današnji dan ocijenjen kao najbolji za akciju, rekao je na konferenciji za novinare šef operacije sašavanja Narongsak Osottanakorn, dodajućči da su spasitelji dobar dan za akciju iskoristili spasivši četvoricu dječaka, koji su nakon izvlačenja iz špilje hospitalizirani.


Spasitelji trebaju najmanje deset sati da bi se pripremili za nastavak operacije.


Ukupno, od početka akcije, u spašavanju dječaka sudjelovalo je čak 90 ronilaca, od čega su njih čak 50-orica stranci.


Navala monsunskih kiša spasiteljima ostavlja sve manje vremena za akciju