Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 3n
Sutra: 6° 6° 3n
28. veljače 2020.
Propala izborna skupština

Burno u riječkoj HGK: Ugostitelji došli braniti svoje. 'Mora nam se omogućiti da preživimo'

Foto Alenka Juričić Bukarica
Foto Alenka Juričić Bukarica
Autor:
Objavljeno: 11. srpanj 2019. u 17:47 2019-07-11T17:47:00+02:00

RIJEKA Burno je bilo na izbornoj skupštini Strukovne skupine ugostitelja Hrvatske gospodarske komore - Županijske komore Rijeka a na kojoj je trebalo biti izabrano novo vodstvo ove strukovne skupine.

Naime, prijedlog koji je iznesen na sjednici nije usvojen te je odlučeno da će se sjednica ponovno održati narednog tjedna.

Među ugostiteljima, a koji su se okupili doista u velikom broju pa je dvorana HGK pucala po šavovima, moglo se čuti kako je voda došla do grla te kao žele zaštiti svoje poslovanje i svoje ljude.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, kazao nam je nakon sjednice kako je došlo vrijeme da ugostitelji doista moraju braniti svoje poslovanje, te u tom smislu vide komoru kao partnera koji im u tome može pomoći.

- Došlo je vrijeme da nam se mora omogućiti da preživimo, činjenica je da svugdje u mediteranskom području ugostiteljstvo ima stopu PDV-a 10 posto ili nižu, i stoga smo išli s prijedlogom da se PDV na hranu i piće spusti s 25 na 13 posto.

A što se tiče kadrova, ako ih nemate otkud platiti, ljudi odlaze. A što se sezone tiče, znamo svi, nažalost situacija je takva da nije dobro, kazao je Jakomonić.

Inače, na sastanku je bio polemika i o tome kako su ugostitelji "podijeljeni" u gospodarski i obrtničku komoru ovisno o registraciji: Ako HGK za članarinu od 42 kune mjesečno omogućava dobrovoljno članstvo, to znači, rečeno je, da se mogu učlaniti i fizičke osobe i obrti, koji time imaju sva prava. Prema toj argumentaciji, to uključuje i pravo glasa na izbornim sjednicama.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.