Polagan povratak u normalu

Burkina Faso: Stanje mirno, vojska provodi konzultacije

Hina

Vojska Burkine Faso, koja je prošli tjedan preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji, nastavila je u utorak konzultacije radi formiranja prijelaznog režima u zemlji pošto je dala naslutiti da bi ubrzo mogla vlast predati civilima, kao što su zatražili Pariz i Washington



OUAGADOUGOU – Vojska Burkine Faso, koja je prošli tjedan preuzela vlast u toj zapadnoafričkoj zemlji, nastavila je u utorak konzultacije radi formiranja prijelaznog režima u zemlji pošto je dala naslutiti da bi ubrzo mogla vlast predati civilima, kao što su zatražili Pariz i Washington.


Ulice glavnog grada Ouagadougoua u utorak su ponovno bile pune ljudi, pošto je u ponedjeljak ponovno otvorena velika gradska tržnica, kao i banke i škole, gotovo tjedan dana nakon državnog udara u kojemu je smijenjen predsjednik Blaise Compaore. Stanje u glavnom gradu pokazuje da se život u zemlji polako vraća u normalu.


Imenovan od vojske kao šef prijelaznog režima nakon pada predsjednika Compaorea, potpukovnik Isaac Zida u utorak se sastaje s čelnicima glavne etničke skupine u zemlji, a razgovarat će i s poduzetnicima i sindikatima.


Francuska, glavni međunarodni saveznik Burkine Faso, prekinula je šutnju u noći s ponedjeljka na utorak zahtijevajući brzi prijenos vlasti na civile.Moramo »se pobrinuti da se izbori održe a da bi se mogli održati to mora napraviti civilna vlast, što bi trebalo provesti u sljedećim satima«, izjavio je francuski predsjednik Francois Hollande s puta po Kanadi. Dosad je Pariz bio vrlo diskretan oko krize u nekadašnjoj koloniji, suprotno Washingtonu, drugom privilegiranom savezniku Burkine Faso, koji je već u nedjelju zatražio povratak na vlast civila.Potpukovnik Zida obećao je u ponedjeljak tranziciju »u ustavnom okviru«. Izvršnom vlasti će rukovoditi prijelazno tijelo u ustavnom okviru, a tim tijelom će upravljati osoba koju će prihvatiti sve skupine u zemlji, rekao je Zida i dodao da želi da se to ostvari u najkraćem roku.

Ustav Burkine Faso predviđa da predsjednik skupštine bude privremeni izvršni čelnik u slučaju odsutnosti vlasti u toj siromašnoj zemlji Sahela sa 17 milijuna stanovnika. Skupština je raspuštena tijekom prvih sati vojne vlasti, a predsjedniku se izgubio trag.


Ta nova izjava potpukovnika koji je nagovijestio da bi civil, a ne više vojnik mogao biti na čelu tranzicije, izrečena je nakon što su Sjedinjene Države pozvale vojsku Burkine Faso da odmah preda vlasti civilnim tijelima.


Vojska je u četvrtak preuzela vlast u Burkini Faso, objavivši informaciju o raspuštanju vlade i Narodne skupštine i uvodeći policijski sat, pošto su tijekom čitavog dana ljudi prosvjedovali na ulicama protiv režima Blaisea Compaorea koji je bio na vlasti 27 godina.Compaore je u petak objavio da odstupa s dužnosti, te je pobjegao u susjednu Obalu Bjelokosti.