Obuka ekstremista

Brunejske policajce koji provode monstruozne zakone obučavala – britanska policija

P. N.

Izvor: Reuters

Izvor: Reuters

Visoka škola za policijske poslove osigurala je 235 dana obuke između 2012. i 2016. godine policajcima u zemlji u kojoj se gej seks može kazniti smrću, i to kamenovanjem,



Britanskoj policiji isplaćeno je 150 tisuća funti za obuku policajaca na Brunejima koji nisu bili uključeni u nametanje anti-gay zakona.


Visoka škola za policijske poslove osigurala je 235 dana obuke između 2012. i 2016. godine policajcima u zemlji u kojoj se gej seks može kazniti smrću, i to kamenovanjem, saznaje The Guardian.


Osim obuke, razmijenjeni su i pokloni između britanskih i brunejskih policajaca. Pokloni uključuju 510 funti vrijedne muške satove iz Švicarske, bejzbolske kape iz Bruneja, policijske palice brunejsku policiju i brunejske policijske kape.




Škola sada kaže kako više neće pružati obuku policijskim snagama Bruneja nakon uvođenja novih zakona. Bruneji su međunarodno osuđeni zbog nametanja šerijatskih zakona, uključujući kazne kao što su amputiranje ruku lopova.


Visoka škola za policijske poslove – profesionalno tijelo za policiju u Engleskoj i Walesu – zaradila je milijune osiguravajući obuku za prekomorske režime od svog osnutka 2012. godine, uključujući nekoliko zemalja s upitnim stanjem kada se govori o ljudskim pravima, kao što su Saudijska Arabija, Bahrein i UAE.


Filozofija programa je pružiti bogate mogućnosti za samostalno, osobno i profesionalno usavršavanje u stimulativnom i poticajnom timskom okruženju koje odražava kulturu vrhunskog tima, stoji u programu obuke.


Borac za prava homoseksualaca Peter Tatchell, koji je pozvao vladu da prekine sve veze sa sultanom režima Bruneja, rekao je: “Čak i prije donošenja ovih novih ekstremističkih šerijatskih zakona, Bruneji su bili kvazi-diktaturi bez međunarodnih standarda demokracije. Šokantno je pomisliti da neki od ovih časnika sada mogu biti uključeni u provođenje smrtne kazne za homoseksualnost, preljub i vrijeđanje proroka Muhameda.˝


˝Iznenađen sam što se koledž policije dogovorio da obučava policiju Bruneja, s obzirom na dugogodišnju tiraniju zemlje˝, dodao je.