Sve žešći napadi Izraelaca

Brojne žrtve u Gazi: Među ubijenima žene i djeca, čak i cijele obitelji

Hina

»Gađali smo 322 cilja tijekom noći na Gazu čime je ukupan broj ciljeva Hamasa 750 od početka operacije »Zaštitni rub«, rekao je izraelski glasnogovornik Peter Lerner



ZAGREB/TEL AVIV – Broj žrtava izraelskog napada na Pojas Gaze popeo se na 77, a među mnogobrojnim civilnim žrtvama je i osmero članova jedne obitelji, dok je broj ranjenih veći od 550 osoba te je Egipat otvorio jedini granični prijelaz prema Gazi radi evakuacije ranjenih.


U intenzivnom izraelskom bombardiranju ranjeno je više od 550 osoba, a među ubijenima i ranjenima mnogo je žena i djece, javlja njemačka agencija dpa. Dodaje da su najmanje sedmorica muškaraca civila poginula dok su gledala utakmicu svjetskoga nogometnog prvenstva u kafiću u Khan Younisu.


Glasnogovornik izraelske vojske nije mogao točno reći koja je bila vojna meta izraelske vojske, ali je objavio da Izrael provjerava slučajeve pogibije civila, .




Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i prošlotjednim ubojstvom trojice izraelskih mladića na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera u istočnom Jeruzalemu.


»Ciljanje žena i djece dokaz je neprijateljeva neuspjeha«, rekao je Sami Abu Zuhri, glasnogovronik Hamasa u Gazi.


Palestinci tvrde da su ispalili gotovo 400 raketa, a »Čelična kupola«, izraelski obrambeni proturaketni sustav presreo ih je 56.


Egipat je u četvrtak otvorio granični prijelaz Rafah kako bi primio Palestince ranjene u ofenzivi koju je Izrael pokrenuo prije tri dana kao odgovor na raketne napade s palestinskog teritorija, javio je AFP. Dodaje, prenoseći službenu egipatsku agenciju Menu da su bolnice na sjeveru Sinaja, graničnog područja pojasa Gaze i Izraela, spremne za prijam palestinskih ranjenika.


Granični prijelaz Rafah jedini je pristup palestinskom području koji nije pod nadzorom Izraela. Otkako je u srpnju 2013. svrgnut egipatski predsjednik Mohamad Mursi, službeni Kairo redovito zatvara prijelaz Rafah i otvara ga tek povremeno, uglavnom za prolazak humanitarnih konvoja.Nekoliko sati do hitne sjednice Vijeća sigurnosti zadnji u nizu izraelskih napada ubio je tri osobe u gradu Gazi, a noću na četvrtak 14 osoba, prema palestinskim izvorima koji navode da je više od 60 Palestinaca ubijeno u nekoliko dana, dok je Izrael objavio da je gađao noću više od 300 ciljeva i pozvao 20.000 pričuvnih vojnika.

U izraelskom napadu na zapadni dio Gaze ubijen je t Baha Abu al-Leil (35), i još dvije osobe, a najmanje su četiri ranjene, objavio je glasnogovornik medicinske hitne službe, prenosi agencija AFP.


»Gađali smo 322 cilja tijekom noći na Gazu čime je ukupan broj ciljeva Hamasa 750 od početka operacije »Zaštitni rub«, rekao je izraelski glasnogovornik Peter Lerner.Uništene su lansirne rampe, tuneli i zapovjedna mjesta Hamasa, rekao je Lerner i najavio nastavak operacije.

»Više od 20.000 vojnika iz pričuvnog sastava pozvano je, no kopneni napad bit će zadnja opcija bude li potrebna«, rekao je.


Palestinski izvori navode da je u tri dana ubijeno najmanje 64 Palestinaca, prenosi agencija AFP, a njemačka agencija dpa, pozivajući se na medicinske izvore rano u četvrtak prenosi da je 68 Palestinaca ubijeno i više od 400 ranjeno od početka izraelske zračne ofenzive.


Palestinski izvori navode da su velik broj žrtava civili. Riječ je o najnovijem krugu nasilja od izraelske ofenzive na Gazu krajem 2012., s ciljem da se stane na kraju ispaljivanju raketa s palestinskog teritorija na Izrael.


Zbog eskalacije su Palestinci, arapske zemlje članice Ujedinjenih naroda i sam glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sazvali hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti.


»Gaza je na oštrici britve«, upozorio je Ban u srijedu navečer i rekao da stanje »izmiče svakoj kontroli«.


Pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da pokaže »maksimalnu suzdržanost« i osudio »rastući broj civilnih žrtava u Gazi«, no nije osudio izraelske napade.Izraelska vojska je ustvrdila da je s palestinske strane osam raketa bilo noću na četvrtak ispaljeno iz Gaze na Izrael, od ukupno gotovo 300 od početka operacije.

Pokret Hamas, koji kontrolira Gazu, navodno posjeduje 10.000 raketa u toj palestinskoj enklavi, tvrdi izraelska vojska.


Među žrtvama noću ubijene su tri žene i četvero djece na tri kuće u gradu Khan Younis u Gazi, kazali su palestinski medicinski izvori.


»Ciljanje žena i djece dokaz je neprijateljeva neuspjeha«, reako je Sami Abu Zuhri, glasnogovronik Hamasa u Gazi.


Palestinci tvrde da su ispalili gotovo 400 raketa, a »Čelična kupola«, izraelski obrambeni proturaketni sustav je presreo njih 56.


Najveće neprijateljstvo Izraelaca i Palestinaca nakon osmodnevnog rata 2012. počelo je otmicom i ubojstvom trojice izraelskih mladića prošlog tjedna na Zapadnoj obali te osvetničkim napadom židovskih ekstremista na palestinskog tinejdžera u istočnom Jeruzalemu.