Terorizam

Broj žrtava terorističkih napada IS-a u Pakistanu narastao na 43, deseci ranjeni

Hina



NOVO 18.26 Broj žrtava bombaškog napada takozvane Islamske države (IS) na sufijsko svetište u južnome Pakistanu narastao je na 43, a deseci drugih su ranjeni u subotu, rekao je ministar unutarnjih poslova u jugozapadnoj pokrajini Balučistan. 


»Najmanje 43 osobe ubijene su, a deseci drugih su ranjeni« kazao je Sarfraz Bugti na konferenciji za novinare u jugozapadnom gradu Gwadar.Nije iznio točne podatke o broju ranjenih. Bomba je eksplodirala usred mnoštva vjernika tijekom obreda u hramu Šaha Nuranija, vjerskog čelnika sufizma, mistične grane islama koju neke radikalne islamske skupine, među kojima talibani, smatraju herezom, rekao je za AFP čelnik mjesne vlade Džaved Ikbal.Odgovornost za napad preuzeo je IS, radikalna sunitska teroristička skupina.U lipnju je ubojstvo poznatog sufijskog pjevača u Karachiju, prijestolnici južnog Pakistana, potaknulo val prosvjeda u toj zemlji. Amdžada Sabrija, izvođača »qawwalija«, tradicionalne islamske glazbe veoma cijenjene u južnoj Aziji, ubila su dvojica na motociklu, što je policija tada ocijenila »terorističkim činom«. Balučistan, na granici Irana i Afganistana, najsiromašnija je pakistanska pokrajina, unatoč zalihama nafte i plina i izlazu na Arapsko more.Pokrajinu potresaju sukobi sunita i šijita, islamistički napadi i separatistička pobuna od 2004. godine.

————–


Najmanje 25 osoba je poginulo a više od 35 ranjeno u subotu u bombaškom napadu Islamske države (IS) na sufijski hram u Balučnistanu, nemirnoj pokrajini na jugu Pakistana, izvijestili su mjesni dužnosnici.


Bomba je eksplodirala usred mnoštva vjernika tijekom obreda u hramu Šaha Nuranija, vjerskog čelnika sufizma, mistične grane islama koju neke radikalne islamske skupine, među kojima talibani, smatraju herezom, rekao je za AFP čelnik mjesne vlade Džaved Ikbal.»Najmanje je 25 osoba ubijeno u eksploziji bombe« na hodočasničkom mjestu u okrugu Huzdaru, oko 760 km južno od Quette, prijestolnice pokrajine, rekao je visoki dužnosnik mjesne policije Mohamed Hašmi. Drugi predstavnik redarstvenih snaga Zulfikar Hašmi potvrdio je taj broj, dodajući da je više od 35 ljudi ranjeno.Odgovornmost za napad preuzeo je IS, radikalna sunitska teroristička skupina.

U lipnju je ubojstvo poznatog sufijskog pjevača u Karachiju, prijestolnici južnog Pakistana, potaknulo val prosvjeda u toj zemlji. Amdžada Sabrija, izvođača »qawwalija«, tradicionalne islamske glazbe veoma cijenjene u južnoj Aziji, ubila su dvojica na motociklu, što je policija tada ocijenila »terorističkim činom«.


Balučistan, na granici Irana i Afganistana, najsiromašnija je pakistanska pokrajina, unatoč zalihama nafte i plina i izlazu na Arapsko more.Pokrajinu potresaju sukobi sunita i šijita, islamistički napadi i separatistička pobuna od 2004.