Broj mrtvih u požarima u Portugalu popeo se na 45

Hina

Reuters

Reuters



Broj mrtvih u šumskim požarima koji haraju Portugalom i susjednom španjolskom pokrajinom Galicijom popeo se u utorak na 45, dok vatrogasci uspijevaju kontrolirati posljednja požarišta.


U vatrenoj stihiji koja je zahvatila sjever i središte Portugala, kojemu je ovo drugi val požara u četiri mjeseca, poginula je 41 osoba, navodi se u zadnjem izvješću civilne zaštite koja je usto zabilježila i 71 ozlijeđenog, među kojima 16 s teškim ozljedama.No danas od ranog jutra nije zabilježen nijedan veći aktivan požar. Vatrogascima pomaže kiša koja je počela padati tijekom noći. Više od 3.000 vatrogasaca i dalje ostaje mobilizirano kako bi se spriječilo ponovno izbijanje požara. U Portugalu i na sjeveru Španjolske u nedjelju je buknulo više stotina požara koje je raspirivao vruć vjetar koji je pratio uragan Ofeliju u blizini Pirenejskog poluotoka.U Galiciji su četiri osobe izgubile život u požaru prije nego je u utorak ujutro oglašen kraj uzbune. Španjolska vlada je podigla optužnice za podmetanje požara, a u Portugalu je ministar unutarnjih poslova Urbano de Sousa upozorio stanovnike da ne pale biljni otpad dok vlada suša.

Portugalskim vatrogascima koji uglavnom rade na volonterskoj bazi, ovo je najteža godina. Sredinom lipnja u najgorem šumskom požaru u povijesti zemlje poginule su 64 osobe a više od 250 je ozlijeđeno u Pedrogao Grandeu, 100 km sjeverno od Lisabona.