Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. siječnja 2020.
Teške optužbe

British American Tobacco optužen za prisilni dječji rad u Malaviju: Djeca nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno

Reuters
Reuters
Autor:
Objavljeno: 1. studeni 2019. u 18:15 2019-11-01T18:15:58+01:00

Leigh Day tvrdi da je BAT »ostvario ogromne profite od poljoprivrednika koji su bili prisiljeni raditi za vrlo malu plaću u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima, pa im nije ostalo drugog izbora nego da na farmama zaposle i svoju djecu«

LONDON Tvrtka British American Tobacco (BAT) u petak se branila od optužbi da se koristi prisilnim dječjim radom, nakon što je objavljeno da su poljoprivrednici u Malaviju bili prisiljeni zapošljavati svoju djecu kako bi ispunili zahtjeve izrabljivačkih ugovora.

Londonska odvjetnička tvrtka Leigh Day objavila je u četvrtak da je poslala pismo BAT-u uoči tužbe u ime gotovo dvije tisuće poljoprivrednika u Malaviju, uključujući nekoliko stotina djece, optužujući tvrtku da prakticira »prisilni i dječji rad«.

»British American Tobacco iznimno ozbiljno pristupa pitanju dječjeg rada i u potpunosti se slaže da se djecu ne smije nikada izrabljivati, izlagati ih opasnosti i uskraćivati im obrazovanje«, priopćio je Simon Cleverly, čelnik BAT-a za korporativna pitanja.

Leigh Day tvrdi da je BAT »ostvario ogromne profite od poljoprivrednika koji su bili prisiljeni raditi za vrlo malu plaću u strahu, pod prinudom i lažnim obećanjima, pa im nije ostalo drugog izbora nego da na farmama zaposle i svoju djecu«.

Djeca zbog toga nisu išla u školu i radila su 10 do 12 sati dnevno, dodala je odvjetnička tvrtka, isitčući kako BAT dobiva duhan s 20 do 35 tisuća farmi u toj afričkoj državi.

Izvještaj Ujedinjenih naroda od prošle godine pokazao je da u Malawiju radi oko 2,1 milijuna djece, u odbi od pet do 17 godina, što je 38 posto te dobne skupine.

To se događa usprkos pokušajima vlade u prošla dva desetljeća da stanu na kraj toj praksi, upozorio je UN.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.